Imprimă această pagină

SIS și MAI au destructurat o rețea ce se ocupa de obținerea ilegală a pașapoartelor românești și moldovenești Recomandat

22 Iunie 2016 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ani de zile cetățenii ruși și ucraineni obțin ilegal pașapoarte românești, dar și moldovenești, acte ce sunt folosite în special la accesul liber în spațiul Uniunii Europene. Capul uneia dintre rețelele de falsificatori recent destructurate de către autoritățile din Republica Moldova era un bărbat de 29 de ani din Ungheni, acesta fiind reținut ulterior pentru 72 de ore.

„Astfel, ca rezultat al efectuării acţiunilor de urmărire penală şi a măsurilor speciale de investigaţii a fost stabilit că, începând cu anul 2012 şi până în prezent, membrii grupării, în complicitate cu angajaţi din cadrul ÎS „CRIS Registru”, Arhiva Naţională a Ministerului Justiţiei, Oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile şi alte persoane, au creat o filieră infracţională. Aceasta era specializată în obţinerea ilegală de către cetăţeni ai Ucrainei şi Federaţiei Ruse, contra mijloacelor băneşti, a cetăţeniei Republicii Moldova şi României. Actele obţinute în mod clandestin le ofereau oportunitatea cetăţenilor străini să se deplaseze şi să se afle pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, statut de care nu beneficiază, actualmente, cetăţenii Ucrainei şi Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat ala SIS.

Anunțuri pe rețele de socializare populate de ruși

Instituția mai precizează că aceștia își racolau clienții cu anunțuri online, clienții lor fiind în special din Rusia. „La fel, s-a constatat că, în perioada 2013-2014, în scopul obţinerii actelor de stare civilă, ce atestă apartenenţa la statul Republica Moldova, acte necesare pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, precum şi redobândirea cetăţeniei României, gruparea infracţională a acţionat de comun cu mai mulţi avocaţi, care foloseau relaţiile personale atât printre magistraţi, cât şi în rândul angajaţilor judecătoriilor Cahul şi Străşeni. Avocaţii acţionau din numele cetăţenilor Ucrainei şi Federaţiei Ruse, fără ca aceştia să aibă apartenenţă la statul Republica Moldova şi România, fără temeiuri legale, doar în baza unor copii de acte cu date denaturate, confecţionate de către membrii grupării, care erau înaintate în adresa judecătoriilor Cahul, Străşeni şi Hînceşti, astfel fiind satisfăcute ilegal 15 cereri privind constatarea faptelor care au valoarea juridică. În baza hotărârilor instanţelor de judecată, oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile perfectau şi eliberau acte de stare civilă ( certificate de naştere şi căsătorie) pe numele rudelor de gradul doi al petiţionarilor”, mai precizează sursa citată.

 

În urma perchezițiilor, organele de anchetă au ridicat de la domiciliile și birourile suspecților laptopuri, computere, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, registre, ştampile, CD –uri şi carduri bancare, flash-uri, acte oficiale de stare civilă ale cetăţenilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, României şi Republicii Moldova. Gruparea a fost urmărită timp de jumătate de an de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în cooperare cu IGP şi Procuratura Generală. Ca urmare, a fost stabilit că, mai multe persoane din Republica Moldova, pe parcursul a trei ani, având în calitate de complici cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Ucrainei şi României, confecţionau şi deţineau acte oficiale, false, ce le ofereau anumite drepturi pe teritoriul R. Moldova şi României. 

Mădălin Necşuţu

Articole recente - Mădălin Necşuţu

Articole înrudite