Evenimentul zilei

Ma04072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI

#KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI Recomandat

11 Noiembrie 2016 - 

Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.

Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.

Aceasta-i o poveste despre legături invizibile reactivate la telefonul mobil din celulă. Miza: o finală geopolitică în care joacă crima organizată.

NIMENI NU ȘTIA că Vitalie Proca a găsit o cale subterană să comunice în afara pușcăriei. Nimeni din Poliția Română. Închis în penitenciarul Rahova, lângă București, Proca folosea doi intermediari și un telefon, iar autoritățile au aflat asta de la Renato Usatîi, politician de top în Republica Moldova și contractor de stat în Federația Rusă, scrie RISE Moldova.

Usatîi auzise în lumea interlopă. E conectat permanent acolo și comunicarea cu Proca a fost întotdeauna o prioritate pentru el. A identificat intermediarii, apoi a anunțat prudent în România că face o investigație proprie. Toate bune, i s-a răspuns. La început, românii au vrut „să stabilească amprentele vocale”, după care l-au invitat la București, la poliție, să semneze o depoziție de martor și să predea oficial înregistrările convorbirilor. S-a conformat pe 6 octombrie.

Usatîi avea însă calculele lui și o țintă precisă pe frontul politic din Republica Moldova, unde se joacă acum ultima rundă a unei bătălii cu efecte geostrategice: alegerea dintre un proeuropean și un filorus în fotoliul de președinte.

Comunicarea lui Usatîi cu intermediarii și deținutul de la Rahova s-a derulat pe parcursul ultimelor luni, iar asta într-un cadru operativ, repetă constant politicianul prorus. Așa explică și sutele de mii de dolari pe care le-a plătit pentru anumite declarații ale lui Proca, prin intermediarii cu care a negociat.

DAR S-A ÎNTÂMPLAT un „scurt-circuit” și informații din dosarul operativ românesc s-au scurs în Republica Moldova. Aici, a crescut rapid alt dosar și Renato Usatîi a fugit în Rusia. La scurt timp, cei doi intermediari ai lui Proca au fost arestați la Chișinău, exact când s-au întors din Moscova, de la Usatîi. Au mai primit cătușe soția lui Proca, fratele interlop al acesteia, plus doi tovarăși de-ai condamnatului. La cei din urmă ar fi ajuns un avans de 100.000 de dolari, arată procurorii moldoveni. Toate s-au derulat în ultima lună.

Acum două săptâmâni a fost anunțat și un mandat internațional de arestare pe numele lui Renato Usatîi, sub acuzația că l-ar fi instigat pe asasinul Proca la mărturie mincinoasă. Știrea a făcut înconjurul lumii, inclusiv pe cel al agențiilor de stat rusești, iar mandatul l-a blocat pe Usatîi la Moscova, departe de campania electorală de la Chișinău.

DEPARTE DE PUBLIC, însă, lucrurile s-au blocat. Usatîi nu figurează în lista persoanelor urmărite pe pagina specială a poliției moldovenești. Și nici pe lista Interpol.

De la Moscova, el afirmă că Interpol chiar a decis să nu-i execute mandatul, pentru că OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a pus în discuție eventuale „motivații politice” în acest dosar. Detalii, AICI

Centrala Interpol de la Lyon are altă explicație: introduce un nume pe lista neagră doar dacă autoritățile naționale care solicită asta i-au transmis toate informațiile necesare. În acest caz, moldovenii, adică procurorii și polițiștii locali afiliați Interpol, nu și-au transmis între ei toate informațiile necesare.

„Eu pot să presupun sau pot să privesc televizorul sau declarații pe un cont de socializare și văd că persoana respectivă se află într-un anumit stat. Dar nu pot să demarez anumite proceduri dacă nu sunt informat de organe abilitate în vederea stabilirii locului aflării lui oficial”, explică Vitalie Busuioc, procurorul de caz care îl urmărește pe Renato Usatîi și care spune că Interpolul moldovenesc nu l-a anunțat oficial unde se află suspectul.

Altfel spus, magistratul nu știe unde să trimită documentele de extrădare. Este de notorietate însă: Usatîi e liber prin Moscova, face conferințe de presă, se filmează, votează și organizează manifestări de stradă în fața ambasadei moldovenești. Interpol Moldova are două variante pentru a-i confirma oficial procurorului Vitalie Busuioc locația lui Usatîi. Prima ar fi fost o solicitare directă către Interpol Rusia, în baza informațiilor de pe rețelele de socializare.

A două variantă este descrisă de o sursă RISE din Interpol România: „Doar în baza unui mandat de căutare internațională emis de autorități locale, prin Interpol, procedura este ca poliția țării în care se află fugarul să-și anunțe omologii care-l caută – mai ales dacă țările au și acorduri bilaterale de extrădare.” Rusia și Moldova au astfel de tratate, doar că nu-și expulzează propriii cetățeni, motiv pentru care Usatîi mizează acum pe cetățenia rusă. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi arestat la Moscova pentru acuzațiile din Chișinău. Ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

Diviziile naționale ale Interpol sunt alcătuite din polițiști locali. Cu alte cuvinte, Interpol Moldova este format din ofițeri moldoveni care i se subordonează direct lui Alexandru Pânzari, șeful Poliției, și lui Alexandru Jizdan, ministrul de Interne. Cei doi au relații personale vechi cu Renato Usatîi (Detalii, AICI). În paralel, au fost promovați în toate funcțiile recente de PDM, partidul controlat de Vlad Plahotniuc. La fel ca șefii procuraturii.

Rezultatul: rușii nu-l arestează pe Usatîi pentru că nu le-a cerut-o nimeni, moldovenii încă verifică dacă e în Rusia.

LA BUCUREȘTI, CEAȚĂ. Există o investigație cu Proca și Usatîi la Procuratură. O confirmă Poliția Capitalei. Parchetul e mai discret, transmite că ruso-moldoveanul „nu este pus sub acuzare” în dosar. Nimeni nu dezvoltă subiectul, e o anchetă-n curs. „Sunt martor”, spune Usatîi peste tot și se descrie ca fiind în misiune, atunci când a vorbit cu Proca și intermediarii deținutului. Recunoaște că i-a plătit pe toți, dar în scopurile operative ale românilor.

Povestea din teren e următoarea: Usatîi a fost contactat de Serghei Ceban, unul dintre cei doi intermediari ai lui Proca, arestați recent la Chișinău în acest dosar. Se știau din orașul Bălți, Ceban e afacerist acolo, iar Usatîi – primar. Usatîi a auzit astfel că există perspectiva de a comunica cu Proca și că acesta ar vrea să vorbească, deși până atunci s-a declarat permanent nevinovat. Ceban l-a introdus pe al doilea intermediar, Valeriu Malarciuc, care a dus la Proca.

Majoritatea discuțiilor înregistrate de Usatîi sunt negocieri cu intermediarii. Din start, polițiștii români au bănuit că cei doi încercau să-l estorcheze de bani pe politicianul afacerist. Și la cei doi ajung, de fapt, cei mai mulți bani din cei 600.000 de dolari promiși de Usatîi. Negocierile au durat câteva săptâmâni, iar Usatîi a avut puține contacte directe cu deținutul Proca din București. În cel mai inteligibil dintre dialoguri, killerul se ferește să dea nume concrete și îl asigură pe Usatîi că va respecta întocmai ce a stabilit acesta cu intermediarii lui. Usatîii cere garanții, vrea declarații asumate imprimate audio, plătește.

Vezi continuarea anchetei AICI: https://www.rise.md/articol/killer-vip-matrioska-plahotniuc-usatii/

 

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu