Evenimentul zilei

Ma04072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Incredibila poveste prin care USATÎI îl aruncă pe PLAHOTNIUC în ancheta INVESTIGATORILOR de la Scotland Yard

Incredibila poveste prin care USATÎI îl aruncă pe PLAHOTNIUC în ancheta INVESTIGATORILOR de la Scotland Yard Recomandat

12 Noiembrie 2016 - 


“Evoluție spectaculoasă a anchetei privind tentativa de asasinare a bancherului rus, Gherman Gorbunțov, petrecută la Londra în anul 2012!Renato Usatîi a anunțat public că a fost în Romînia și a depus o declarație oficială la dosarul penal deschis pe numele interlopului Vitalie Proca, autorul tentativei de asasinat, indicînd probe și martori care demonstrează că Plahotniuc este cel care a comandat uciderea lui Gorbunțov, scrie www.eumoldova.md în ediţia de astăzi.

Conform procedurilor legale, Scotland Yard urmează să întreprindă cercetări amănunțite cu privire la implicarea lui Plahotniuc în acest caz penal, demersul fiind inevitabil.

Deci, mergînd pe firul logic al evenimentelor, vom avea o situație inedită: Vladimir Plahotniuc, coordonatorul coaliției de guvernare, va face subiectul unei investigații penale în Marea Britanie, pe marginea infracțiunii de instigare la omor.

Așa se explică de ce Plahotniuc vrea cu orice preț un președinte de buzunar, marioneta sa slugarnică: se asigură astfel că va fi protejat în fața legii în R. Moldova și nici nu va fi pus la dispoziția organelor de cercetare penală din Uniunea Europeană.

În mod cert, date fiind noile elemente, Scotland Yard urmează să cerceteze implicarea lui Plahotniuc în tentativa de asasinat asupra bancherului Gherman Gorbunțov.

Cercetarea va porni anume de la această declarație gravă a lui Usatîi.

Conform acestuia, Plahotniuc l-a angajat pe Vitalie Proca să îl asasineze pe Gorbunțov, supranumit ”bancherul negru”, ca urmare a intereselor divergente de afaceri din R. Moldova.

Pentru a obține asasinarea lui Gorbunțov, Plahotniuc a negociat eliberarea înainte de termen din închisoare a lui Vitalie Proca, care era deja condamnat pentru alte crime.

Plahotniuc l-a vizitat în închisoare pe interlop în cursul anului 2009, solicitîndu-i, în schimbul eliberării din detenție, să îl asasineze pe bancherul rus.

Proca a fost eliberat înainte de termen, în 2010, un sfert din pedeapsa primită rămînînd neexecutată.

De reducerea sentinței a răspuns judecătorul Alexandru Bălan, de la Judecătoria Rezina, în prezent cercetat penal. Surse judiciare afirmă că în spatele anchetării magistratului s-ar afla încercarea lui Plahotniuc de a-l determina să păstreze tăcerea în cazul Proca.

Odată ieșit din închisoare, interlopul a călătorit de mai multe ori în afara țării, în 2012 acesta încercînd să îl ucidă, la comanda lumii criminale din Romînia, pe Dumitru ”Puiu” Mironescu. Tentativa, petrecută la București, a eșuat iar Proca a reușit să scape.

Tot în 2012, Proca a încercat să pună în practică planul de asasinare a lui Gorbunțov. Pentru pregătirea crimei, acesta ar fi menținut legătura cu Plahotniuc prin intermediul finului politicianului, Dorin Damir, care se ocupă de afacerile cu tentă ilegală ale lui Plahotniuc. De aspectele tehnice ale asasinatului s-a ocupat și un alt interlop, Ion Druță, alias ”Pisateli”.

În martie 2012, în timp ce se pregătea să intre în imobilul în care locuia, Gorbunțov a fost împușcat cu o armă semiautomată și internat în stare critică într-un spital din Londra. Deși a încasat  mai multe gloanțe, bancherul a supraviețuit tentativei de asasinat, în timp ce Proca, dat în căutare de Scotland Yard, a reușit să scape fugind în Rusia.

Gorbunțov a reușit să se recupereze fizic, însă asaltul asupra acestuia a continuat. În 2014 a fost acuzat, la Chișinău, pentru mai multe infracțiuni, autoritățile din țara noastră cerînd extrădarea din Marea Britanie.

Ca urmare a faptului că au existat suspiciuni că bancherul nu se va bucura de un proces echitabil și ar putea fi supus la rele tratamente în închisoare, trimiterea acestuia în Moldova a fost refuzată.

Unul dintre cei care ar fi putut influența procesul lui Gorbunțov este Plahotniuc, ale cărui legături cu mediul de justiție au devenit deja de notorietate.

În privința lui Proca, acesta a fost arestat la aproape 4 ani de la evenimentele de la Londra, însă nu pentru încercarea de asasinat vizîndu-l pe Gorbunțov, ci pentru acțiunea criminală împotriva cetățeanului romîn Dumitru Mironescu.

În ianuarie 2016, Tribunalul București a emis un mandat internațional pe numele interlopului, care a fost arestat, pe 6 februarie, în Rusia. Între autoritățile romîne și cele ruse a fost înființată o comisie rogatorie, pe 11 iunie Interpol Moscova anunțînd că a trimis cererea autorităților judiciare de la București referitoare la extrădarea lui Proca.

Vitalie Proca se află în prezent în închisoare în Romînia, unde ispășește o pedeapsă de 21 ani și 8 luni de închisoare în cazul tentativei de asasinat asupra lui Dumitru ”Puiu” Mironescu.

Potrivit unor surse apropiate anchetei care au fost recent și în Romînia pentru a aprofunda investigația, Proca este dispus să recunoască faptul că Plahotniuc a comandat uciderea bancherului rus, solicitînd, în schimb, asigurarea unor măsuri de protecție precum executarea condamnării într-o din afara Republicii Moldova, inclusiv pentru cazul Gorbunțov, și aducerea familiei sale la București.

În situația în care este găsit vinovat, Vladimir Plahotniuc, care deșine și cetățenia romînă, ar putea fi acuzat de instigare la omor și condamnat la o pedeapsă de pînă la 25 ani de închisoare.”

Sursa: http://eumoldova.md/evolutie-spectaculoasa-dovezi-legate-de-dezvaluirile-rise-md/

Lasă un comentariu