Evenimentul zilei

Ma07232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Marş de solidarizare cu poporul ucrainean la Chişinău

Marş de solidarizare cu poporul ucrainean la Chişinău Recomandat

08 Septembrie 2014 - 

Mai multe organizaţii ale societăţii civile de la Chişinău au organizat o acţiune în semn de solidaritate cu cetăţenii Ucrainei şi de susţinere a integrităţii teritoriale a acestei ţări. Acţiunea a început cu depuneri de flori şi aprindere de lumânări la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, în memoria ucrainenilor care au decedat în timpul conflictului militar din ultimele 6 luni, după care participanţii s-au deplasat în marş la sediul Ambasadei Federaţiei Ruse.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, a declarat pentru IPN că principalul scop al acţiunii este sensibilizarea opiniei publice. „Opinia publică trebuie să ia în consideraţie că în regiunea în care se află ţara noastră se desfăşoară un conflict foarte şi foarte periculos, care pune în pericol integritatea teritorială, stabilitatea Ucrainei. Ne interesează nu doar soarta Ucrainei, deşi ne interesează foarte mult, dar ne interesează şi care vor fi consecinţele pentru ţara noastră. Este normal ca cetăţenii Republicii Moldova să se solidarizeze cu cetăţenii Ucrainei pentru ca prin atitudinea noastră să încercăm să contribuim la stabilizarea situaţiei, la un dialog normal şi la depăşirea crizei care există”, a spus Igor Boţan.

În opinia acestuia, autorităţile Republicii Moldova au abordat o atitudine adecvată situaţiei din regiune, iar gesturile pe care le-au făcut au fost în semn de prietenie cu  Ucraina. „Următorul pas pe care îl va face Moldova va fi în cadrul Adunării Generale ONU, care de obicei are loc în luna septembrie. Acolo, cel mai probabil, problema ucraineană va fi în prim plan. Atunci, autorităţile moldovene vor trebui să se solidarizeze încă o dată cu opinia publică internaţională privind situaţia Ucrainei”, a spus Igor Boţan.

Cât priveşte posibilitatea aderării Republicii Moldova la NATO, acesta a spus că autorităţile moldoveneşti pot să declare orice, însă există anumite cerinţe faţă de subiecţii care vor să se alăture structurii respective. Aceştia trebuie să-şi controleze teritoriile şi să nu aibă forţe străine pe propriul teritoriu. Nu este vorba de voinţă politică, ci de capacitatea, în general, a Republicii Moldova de a fi membră a unei astfel de organizaţii.

Directorul Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a spus că prin depunerea de flori şi aprinderea de lumânări reprezentanţii societăţii civile au adus un omagiu persoanelor care au murit pentru apărarea independenţei şi integrităţii Ucrainei.

Membrii Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, care a organizat acţiunea, a depus la Ambasada Rusiei o declaraţie privind poziţia ONG-urilor din Moldova la situaţia din Ucraina. „Cu părere de rău, în luna mai am depus o declaraţie asemănătoare, dar nu s-a soldat cu rezultat. Mi se pare că declaraţia preşedintelui rus Vladimir Putin de a începe un proces de conciliere a coincis cu Summit-ul NATO şi a fost doar de ochii lumii ca la acea şedinţă problema Ucrainei să nu fie pe primul loc”, a spus Lilia Carasciuc.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a precizat că pentru poporul moldovean este clar că Ucraina devine o ţintă a încercării Federaţiei Ruse de a-şi extinde influenţa şi se încearcă transnistrizarea Ucrainei sau, mai bine zis, a regiunii de est a Ucrainei, după modelul care s-a întâmplat în 1992 în Republica Moldova. „E un război în care au murit sute de oameni şi zeci de mii de oameni au fost răniţi. Sute de mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casa şi să refugieze mai departe de război. Este regiunea în care se află Republica Moldova şi asta înseamnă că pe noi ne vizează în primul rând”, a remarcat directorul executiv al API. Petru Macovei a adăugat că este vorba şi despre un război informaţional, nu doar de unul real, un război informaţional în care instituţiile mass-media din Federaţia Rusă manipulează şi dezinformează, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Iar la acest lucru trebuie să se pună punct.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu