Evenimentul zilei

Ma10162018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Eforturi unite a 20 de țări pentru a utiliza inovațiile spre îmbunătățirea serviciilor publice

Eforturi unite a 20 de țări pentru a utiliza inovațiile spre îmbunătățirea serviciilor publice

14 Noiembrie 2017 - 

Concetățenii noștri nu trebuie să citească romanul „Castelul” de Kafka sau să meargă neapărat în Occident ca să-și dea seama că la capitolul servicii publice nu stăm prea bine.

Aproximativ 200 de specialiști din sectorul public din 20 de țări din Europa de Est și Asia Centrală discută la Chișinău noi opţiuni de implicare a cetățenilor în dirijarea eforturilor de dezvoltare şi în eficientizarea  sectorului public.

Reprezentanţi  ai organizațiilor guvernamentale,  experți din societatea civilă și mediul academic prezintă la forum  modele noi de prestare eficientă a serviciilor publice. Acestea includ abordări inovatoare din punct de vedere social la  proiectarea, prestarea și monitorizarea serviciilor publice. Ghidată de experiența Georgiei și a Estoniei, Republica Moldova optează pentru creșterea eficienței serviciilor sale publice, accesibilitatea şi uşurinţa în utilizare pentru cetățeni și business, precum şi reducerea riscurilor de corupţie şi sporirea transparenţei acestora, se arată într-un comunicat de presă al PNUD.  

„În 2016, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Strategia privind Reforma Administrației Publice, ulterior, Planul Național de Acțiuni care include modernizarea serviciilor publice. În viziunea Guvernului, acestea trebuie proiectate și administrate pentru și împreună cu cetățenii, astfel încât să devină accesibile în termeni de infrastructură a instituțiilor publice, costuri, simplitate și claritate”, a declarat Lilia Palii, secretar general al Guvernului Republicii Moldova.

„Al doilea an de implementare a Obiectivelor Globale denotă clar că asigurarea  unui viitor durabil nu e o simplă provocare. Inovațiile sociale și, în special, Laboratoarele și Unităţile de coordonare au un rol important în acest efort, deoarece pot genera soluții noi la un nivel și viteză corespunzătoare ambițiilor Agendei 2030. Acestea sunt, de asemenea, platforme bune pentru a implica cetățenii în elaborarea politicilor centrate pe utilizatori și  a face guvernele mai deschise, mai transparente și mai responsabile. Aceasta este ceea ce discutăm astăzi la Forumul Regional pentru Inovații în Guvernare, cu participanți din peste 20 de țări“, a declarat Rastislav Vrbensky, director adjunct al PNUD pentru Europa și Asia Centrală.

Forumul, ce se desfăşoară în zilele de 14-16 noiembrie, va prilejui generarea de noi idei despre de cooperare, facilitând dezvoltarea noilor mecanisme de guvernare electronică, mai relevă documentul PNUD.

 

Lasă un comentariu