Evenimentul zilei

Sam10202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Un nou focar de pestă porcină, înregistrat în comuna Mămăliga, Ucraina

Un nou focar de pestă porcină, înregistrat în comuna Mămăliga, Ucraina

05 Ianuarie 2018 - 

În gospodăria unui fermier din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuţi, a fost descoperit virusul pestei porcine africane. 

 

Specialiştii specifică că în urma investigațiilor de laborator, rezultatele au fost pozitive. Rezultatele preliminare au arătat prezenţa virusului pestei porcine africane la două mostre de material biologic.

Potrivit informației, în comuna Mămăliga, raionul Noua Suliţă a fost stabilită zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului. Actualmente se întreprind măsuri pentru izolarea acestui focar de pestă porcină.

Având in vedere că focarul nou aparut de pestă porcină africană din regiunea Cernăuți se afla in vecinătate cu raionul Briceni, subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Briceni a intreprins imediat masurile de prevenire si apariției pestei porcine africane. Se efectuiaza examenarea clinica a  animalelor, se face cartografia exploatațiilor de animale.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită deținătorilor de porcine să respecte cu strictețe următoarele cerințe:

 

- să nu folosească în alimentația porcinelor  resturi alimentare, care conțin produse sau subproduse de porc,

 

- să țină porcine exclusiv în zone închise, fără să intre în contact cu alte animale;

 

- animalele să fie achiziționate doar în locuri autorizate și însoțite de documentele veterinare necesare;

 

- pentru îngrijirea animalelor să fie respectate cerințe minime de biosecuritate utilizîndu-se îmbrăcăminte, încălțăminte și echipamente separate;

 

- să nu permită  vizitarea fermelor de către persoane  străine;

 

- să anunțe urgent medicul veterinar sau autoritatea publică locală despre cazurile de îmbolnăvire sau de moarte la animale sau depistarea cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

 

 

 

 

Lasă un comentariu