Evenimentul zilei

Ma10232018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate VIDEO// Abuzuri în sistemul medical prenatal, semnalate de un grup de mame

VIDEO// Abuzuri în sistemul medical prenatal, semnalate de un grup de mame Recomandat

12 Ianuarie 2018 - 

Declarația comună semnată de 98 de femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical prenatal din Republica Moldova a fost depusă vineri la Guvern, după care și la alte instituții vizate.

Media

VC: privesc.eu

Prin respectiva declarație, femeile cer prim-ministrului Pavel Filip să efectueze controale ample pe tot teritoriul Republicii Moldova pentru a vedea care este pregătirea profesională a cadrelor medicale și care este sunt dotările pentru oferirea asistenței medicale de urgență în cazul nașterilor premature și nu doar, relatează IPN.

„Sunt depistate probleme foarte grave în sistemul medical prenatal, de la umilire, înjosire, discriminare, violență obstetrică, corupție, malpraxis etc.  Trebuie schimbat ceva în sistemul medical”, a spus Alina Andronache co-autoare a declarației.

Declarația mai este adresată Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, oficiului Avocatului Poporului, Centrului Național Anticorupție și instituțiilor internaționale acreditate în Moldova, pentru ca acestea să intervină conform atribuțiilor pe care le dețin.

Petiția a fost lansată după ce o tânără a relatat pe o rețea de socializare cum a fost nevoită să nască singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în urma unui avort medicamentos recomandat în a 21-a săptămână de sarcină din cauza unor malformații congenitale la făt.

VEZI AICI declarația integrală, inclusiv mărturiile semnatarelor.

Lasă un comentariu