Evenimentul zilei

Sam02242018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Pavel Filip nu le-a răspuns celor 98 de mame, care au relatat grave abuzuri în sistemul medical

Pavel Filip nu le-a răspuns celor 98 de mame, care au relatat grave abuzuri în sistemul medical

01 Februarie 2018 - 

Grupul format din 98 de mame, care reclamă corupție, incompetență și rele tratamente în sistemul medical perinatal nu a primit nici până astăzi un răspuns din partea Guvernului. Deși petiționarele i-au cerut premierului Pavel Filip să intervină pentru a stopa abuzurile la scară largă, șeful Executivului nu a venit cu o reacție publică. Între timp, alte peste 4500 de persoane au semnat o petiție prin care cer reforme în medicină.

În declarația înregistrată la Guvern pe 12 ianuarie 2018 și adresată premierului, mamele îi cereau acestuia ca în cel mult 14 zile să inițieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții de calitate, cât și din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale, solicitare ignorată cu desăvârșire de Pavel Filip, se arată într-o declarație a grupului respectiv de femei. 

„Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale este nevoie să cunoaștem situația la zi, iar asta a și fost una dintre cerințele adresate autorităților. Pe parcursul acestor două săptămâni am auzit foarte des acuzații la adresa femeilor semnatare, că nu raportează abuzurile imediat și nu își apără drepturile. Cu regret, înțeleg de ce nu o fac: pentru că nu au încredere în instituțiile de justiție și conducere. Indiferența cu care au fost tratate, o dată în plus, demonstrează acest lucru”, consideră Alina Andronache, co-autoare a petiției depuse la Guvern.

Un răspuns formal a venit și din partea Oficiul Avocatul Poporului. Asta după ce, anterior, în cadrul unei întrevederi, reprezentanții acestuia au promis că vor veni cu un mesaj public de susținere a femeilor semnatare. „Autoritățile greșesc când tratează subiectul superficial, mizând pe faptul că subiectul va fi absorbit de multe altele, aruncate pe arena publică pentru a ne distrage atenția. Semnatarele declarației și alte sute de femei care și-au povestit public experiențele traumatizante au înțeles în primul rând că anume tăcerea e cea care a crescut caracatița abuzurilor. O femeie care conștientizează asta nu va mai fi niciodată la fel”, susține Anastasia Cucuruz, autoare a declarației.

Potrivit grupului de inițiativă, doar Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au venit cu un răspuns complex și urmare a declarației și-au asumat angajamente de luptă cu abuzurile din sistemul medical.

 

 

Lasă un comentariu