Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Au mai rămas doar două zile. Începând cu 12 februarie, televiziunile din Moldova nu vor mai transmite ştirile şi emisiunile politice ruseşti

Au mai rămas doar două zile. Începând cu 12 februarie, televiziunile din Moldova nu vor mai transmite ştirile şi emisiunile politice ruseşti Recomandat

10 Februarie 2018 - 

Legea ce interzice propaganda rusă este tot mai aproape de a fi implementată. Până pe 12 februarie, radiodifuzorii şi televiziunile aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova sunt obligaţi să-şi racordeze serviciile de programe audiovizuale în conformitate cu noile norme ale Codului audiovizual. Această înseamnă că nu vor mai transmise programe informativ-analitice, militare şi politice din Rusia.

Până pe 9 februarie, radiodifuzorii trebuiau să prezinte la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) notificări cu privire la modificările operate. Decizia a fost luată pe 15 ianuarie, la şedinţa CCA.. Potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului, radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii media vor asigura protecţia consumatorului de informaţie de eventualele tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior prin neadmiterea spre transmisie a programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care nu sunt produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Radiodifuzorii vor prezenta spre aprobare concepţia generală a serviciilor de programe conform noului model derivat din prevederile respectivei legi, până pe data de 9 februarie 2018.

Astfel, pentru nerespectare noilor norme audiovizuale, legea prevede sancţiuni sub formă de amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei.

După aplicarea graduală a sancţiunilor, ar putea fi retrasă licenţa de emisie.

După ce Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie pentru că a refuzat să promulge legea care interzice propaganda rusă în Republica Moldova, aceasta a fost promulgată pe 10 ianuarie, de către preşedintele interimar al ţării, speakerul Andrian Candu.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

La acea vreme, Igor Dodon a declarat că este inadmisibil ca cetăţenii care au jurat credinţă statului român să decidă politica statului moldovenesc.  „Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraţilor, aflaţi la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalităţii Republicii Moldova? Referitor la informarea cetăţenilor, există multe posibilităţi prin care ei vor putea avea acces la ştirile cenzurate politic”, a notat Dodon.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că adoptarea legii ce interzice transmisiunea programelor informativ-analitice din Rusia în Republica Moldova discriminează mass-media rusă. Potrivit ei, parlamentarii care au votat legea sunt rusofobi. 

Lasă un comentariu