Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Un liceu din Republica Moldova, decorat de Casa Regală a României

Un liceu din Republica Moldova, decorat de Casa Regală a României

14 Februarie 2018 - 

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a conferit Decorația Regală „Crucea Casei Regale a României” Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Ceremonia va avea loc pe 26 martie, la Palatul Regal din București.

Liceul Teoretic „Gh. Asachi” cu studierea aprofundată a limbii franceze din Chişinău este un nume de rezonanţă în Republica Moldova atât din perspectiva istorică, fiind cea mai veche unitate de învăţământ din republică, cu tradiție de peste 145 de ani, cât şi din perspectiva contemporană, care dezvoltă un demers educaţional, bazat pe valorile înaintaşilor. Instituția de învățământ a fost primul gimnaziu pentru fete inaugurat la data de 8 martie 1864. Aici învățau fetele nobililor, iar orele de artă erau predate de renumitul și principalul arhitect al Chișinăului, Alexandru Bernardazzi.

În 1944, gimnaziul pentru fete, cu numele „Regina Maria”, a devenit prima școală medie din stânga Prutului, scrie Infoprut.ro.

În 2006,  Ministerul Educației Tineretului și Sportului, a încercat să modifice denumirea liceului, din „liceu român-francez” în „liceu moldo-francez”, provocând proteste în rândul elevilor și cadrelor didactice. Aceștia au spart, cu ciocane si rangi de metal, panoul cu schimbarea denumirii de pe frontispiciul clădirii.

Lasă un comentariu