Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Suntem cu temele făcute? O echipă de experți FMI vine la Chișinău

Suntem cu temele făcute? O echipă de experți FMI vine la Chișinău

14 Martie 2018 - 

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de Ben Kelmanson, se va afla într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 15-27 martie. Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă).

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului FMI din Moldova, citat de IPN, misiunea va analiza evoluțiile din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

Programul pe trei ani susținut de către FMI a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (sumă echivalentă cu 187 de milioane de dolari și cu circa trei sferturi din cota deținută de Republica Moldova la FMI). Dintre aceștia, 57,4 de milioane DST (circa 83 de milioane de dolari) au fost deja virate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de grație de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanțare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la ora actuală – 1,8%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de grație de 4,5 ani, se mai arată în document.

 

Lasă un comentariu