Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Disputele comerciale cu agenții economici naționali vor fi soluționate în termen restrâns, de cinci zile

Disputele comerciale cu agenții economici naționali vor fi soluționate în termen restrâns, de cinci zile

19 Aprilie 2018 - 

Guvernul a aprobat Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea Consiliului pentru soluționarea disputelor din cadrul organelor de control. Conform documentului, contestațiile depuse de persoanele supuse controlului de stat şi care se consideră vătămate într-un drept al lor, recunoscut de lege, vor fi soluționate  de către consiliile pentru soluționarea disputelor, din cadrul celor 13 instituții cu funcții de control.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că, în baza reformei guvernamentale, fiecare instituție cu funcție de control trebuie să creeze un cadru instituțional independent - Consiliul pentru soluționarea disputelor, care va examina contestațiile și va remedia disputele comerciale cu agenții economici naționali.

„Este un pas foarte important în reformarea controalelor de stat. Prin această hotărâre se va institui, în cadrul fiecărui organ de control, un consiliu de soluționare a disputelor. Asta înseamnă că agentul economic poate contesta deciziile organului de control pe care le consideră ilegale sau abuzive. Astăzi, agenții economici sunt obligați să meargă în instanța de judecată, unde pierd timp, bani și efort. În cadrul acestor consilii, contestațiile vor fi examinate prealabil și abia după, dacă nu se rezolvă, agentul economic va merge în judecată”, a explicat Chiril Gaburici.

Regulamentul instituie un set de reguli privind procedura prealabilă de soluționare a contestațiilor subiecților antreprenori supuși controlului de stat. Din componența comisiilor vor face parte reprezentanții organelor de control, reprezentantul autorității publice centrale aferente domeniului de competență a organului de control, dar și cel puțin trei reprezentanți ai asociațiilor din cadrul mediului de afaceri, selectați conform Regulamentului.

Potrivit documentului, în cadrul consiliilor se vor examina, în mod obligatoriu, toate petițiile şi cererile prealabile de contestare, depuse de persoana supusă procedurii de control, în conformitate cu prevederile legii. Termenul de contestare, de depunere a cererii prealabile este de 30 de zile. Termenul de examinare în regim de urgență va fi de 5 zile, iar termenul general, pentru alte categorii de petiții, cereri prealabile - de 10 zile, relevă serviciul de presă al ministerului de resort.

Cele 13 instituții cu funcții de control sunt: Agenția pentru Protecția Consumatorului, Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Agenția pentru Supravegherea Tehnică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională Transport Auto, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenția Navală, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională de Asigurarea Calității în Învățământul Profesional, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Național. 

 

 

Lasă un comentariu