Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate EXPERT: CÂT ar însemna în bani profesionalizarea Armatei R. Moldova

EXPERT: CÂT ar însemna în bani profesionalizarea Armatei R. Moldova Recomandat

16 Mai 2018 - 
EXPERT: CÂT ar însemna în bani profesionalizarea Armatei R. Moldova foto credit: army.md

Expertul în probleme de securitate, Rosian Vasiloi, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că profesionalizarea armatei în următorii trei ani de zile (2018-2021) ar trebui să scoată din visteria țării circa 650 de milioane de lei.

Acest lucru echivalează cu întreg procentul din PIB alocat anual de 0,4%.

Însă, pentru a profesionaliza armata, dacă noi vrem să includem în acești termeni anii 2018-2021, este necesar minimum alocarea suplimentar pentru Ministerul Apărării a sumei de circa 650 milioane de lei, ceea ce ar fi încă plus o sută de procente la bugetul actual existent. Își va permite acest lucru Moldova într-un an electoral sau nu, este greu de spus. Dar eu anticipez că nu, pentru că noi putem spune, de fapt, că o jumătate de an a trecut, rectificarea bugetului nu a fost făcută, respectiv, această acțiune pentru anul 2018 este puțin probabil că va fi implementată”, a declarat expertul.

El a mai spus că este nevoie de o viziune clară asupra acestui proces pentru ca partenerii externi să ajute.

Nu periclitează în niciun fel până în momentul în care Republica Moldova are o viziune clară cum trebuie să fie reformat sectorul național de apărare și securitate. Or noi, la moment, nu avem niciun document de politici în acest domeniu aprobat de parlament sau de guvern. Respectiv, partenerii de dezvoltare, inclusiv și Alianța Nord-Atlantică, este destul de reticentă în acordarea unei asistențe Republicii Moldova atât timp cât nu este clar ce dorim noi de la aceste reforme”, a mai adăugat Rosian Vasiloi.

 

R. Moldova are în prezent o armată formată din circa 6.500 de soldați iar echipamentul militar folosit este în mare parte uzat fizic și moral. Portalul Balkan Insight a dedicat o amplă analiză acestui proces, în care se atrage atenția asupra acestui domeniu extrem de sensibil al apărării care continuă să fie subfinanțat, în contextul ascensiunii militarismului rus în regiune, cu precădere în regiunea separatistă transnistreană. 

Lasă un comentariu