Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Orice armă împușcă, și nu e vorba de o piesă de Cehov: Moldova va avea un sistem automatizat de evidență centralizată a armelor

Orice armă împușcă, și nu e vorba de o piesă de Cehov: Moldova va avea un sistem automatizat de evidență centralizată a armelor

16 Mai 2018 - 

Guvernul a aprobat concepția Sistemului informațional automatizat (SIA) „Registrul de stat al armelor”, care presupune o evidenţă centralizată unică a armelor cu destinație civilă, precum și a persoanelor fizice şi juridice care deţin arme, a operațiunilor cu arme şi muniţii, a armelor casate şi distruse, a armelor sustrase sau pierdute. 

Totodată, sunt stabilite mijloacele de evidenţă a informaţiei despre starea tehnică a armelor, despre dreptul de proprietate, port şi folosire, despre titularii de drept, transmite IPN.

Potrivit autorităților, astfel sunt create premise ce asigură identificarea operativă a armelor care se află în circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova, prin organizarea accesului la banca de date integrată. SIA „Registrul de stat al armelor” oferă posibilități de interacțiune informațională și la nivel internațional.

Elementele noi prezente în Concepție sunt automatizarea procesului de import al datelor din sistemele informaţionale existente, care au tangenţă cu domeniul de referinţă, și anume: SIA „Registrul de stat al populaţiei”, SIA Serviciului Vamal (acces la datele despre armele transportate sau transferate peste frontiera de stat), SIA „Registrul judiciar” (date despre deciziile judecătoreşti intrate în vigoare, privind dreptul la arme), SIA „Registrul informației criminale şi criminologice” etc.

Totodată, va fi optimizat şi facilitat accesul registratorilor la dosarele de supraveghere a posesorilor de arme prin crearea aplicaţiei pentru stocarea, structurarea şi păstrarea informaţiei din documentele scanate.

SIA „Registrul de stat al armelor” va fi deținut și gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne.

 

Lasă un comentariu