Evenimentul zilei

Vi01182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate VIDEO&FOTO// Eroii români de pe Frontul de Est, cinstiți pe ambele maluri ale Prutului

VIDEO&FOTO// Eroii români de pe Frontul de Est, cinstiți pe ambele maluri ale Prutului Recomandat

17 Mai 2018 - 
Cinstirea eroilor în cimitirul de la Orhei Cinstirea eroilor în cimitirul de la Orhei foto credit: TVR Moldova

omânia și-a cinstit din nou eroii căzuți pe Frontul de Est în Basarabia în timpul celui de-al doilea război mondial, atât în R. Moldova, cât și în România.

Media

Militari basarabeni, defilând la Buzău Ministerul Apărării al R. Moldova

Astfel, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat, joi, la ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de Onoare al Ostașilor Români din localitatea Tabăra, raionul Orhei. Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Eroilor. La Orhei, localitatea Tabăra, sunt înmormântați aproximativ 90 de soldaţi români cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Manifestarea de la Cimitirului de Onoare al Ostașilor Români din localitatea Tabăra a inclus alocuțiuni ale secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Nicolae Nasta, ambasadorului României în Republica Moldova,

Daniel Ioniță, secretarului de stat în domeniul politicilor de dezvoltare a resurselor umane, învățământ militar și planificare a resurselor din Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Vladimir Iliev, ataşatului apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, precum și ale oficialităților locale.

Cu acest prilej, ambasadorul României a evocat importanța acestei sărbători naționale în care sunt comemorați eroii națiunii române. Ziua Eroilor este cu atât mai importantă cu cât este marcată concomitent cu Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin.

În această zi aducem un umil omagiu memoriei eroilor români cunoscuţi şi necunoscuţi, jertfiți pe câmpurile de luptă, în diverse momente ale istoriei noastre, inspirați de idealurile noastre naționale libertate, independență, apărarea şi reîntregirea neamului.

Națiunile puternice sunt cele care nu-și uită eroii, iar România, care s-a născut prin jertfe pe câmpurile de luptă, este o astfel de națiune. În prezent suntem membri respectați și ascultați ai UE și NATO datorită eroilor neamului și urmașilor acestora care se îngrijesc de păstrarea vie a idealurilor noastre naționale”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniță.

De asemenea, un sobor de preoți condus de Înaltpreasfinția Sa Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat un ceremonial religios. Cimitirul a fost renovat de Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Ministerul Apărării al R. Moldova şi Oficiul Naţional Pentru Cultul Eroilor din România.

Studenți basarabeni au cinstit memoria ostașilor români la Buzău

Pe de altă parte, militarii moldoveni au fost prezenți la o manifestare în România, acolo unde un pluton de studenţi ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun” a participat la activităţile dedicate Zilei Eroilor, desfăşurate în oraşul Buzău, România, informează un comunicat de presă al Ministerului Apărării de la Chișinău.

Astfel, în seara zilei de miercuri, 16 mai, 25 de studenţi moldoveni, alături de militari din alte 12 ţări, au luat parte la ceremonia militară de retragere cu torţe, pe traseul Piaţa Dacia-Aleea Trandafirilor-Bulevardul Unirii-Bulevardul Calea Eroilor-Cimitirul Eroilor.

Joi, 17 mai, reprezentanţii Armatei Naţionale au fost prezenţi la ceremonia militară şi religioasă de reinaugurare a Cimitirului Eroilor din Buzău. Ulterior, plutonul moldovenesc a participat la Parada Militară Internaţională, în contextul Zilei Eroilor sărbătorită în România.

Tineri studenți basarabeni se află în România împreună cu comandantul Armatei Naţionale a R. Moldova, general de brigadă Igor Cutie, care a efectuat în perioada 16-17 mai o vizită în România, la invitaţia Şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă.

Lasă un comentariu