Evenimentul zilei

Ma05212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Apelul unioniștilor a fost auzit! Singura școală românească din raionul Taraclia va fi salvată

Apelul unioniștilor a fost auzit! Singura școală românească din raionul Taraclia va fi salvată

13 Iunie 2018 - 

Apelul unioniștilor de a salva singura școală cu predare în limba română din raionul Taraclia a fost auzit de autorități! O delegație din satul Aluatu, raionul Taraclia, a fost invitată la sediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru a discuta această problemă și a identifica o soluție. Din delegație vor face parte primarul satului Aluatu, Anatolie Bobici, directoarea gimnaziului, Ada Donceva, precum și câțiva profesori ai școlii.

Întrevederea va avea loc joi, 14 iunie 2018, la ora 15:00, la sediul FISM din Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 124, etajul 3). Invitația a fost făcută de directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu. Potrivit primarului satului Aluatu, la întrevedere va participa și secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Nu se cunoaște deocamdată dacă întrevederea va va fi publică sau cu ușile închise.

Totodată, subiectul școlii românești din Aluatu a fost abordat astăzi și în cadrul Parlamentului. La ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputata Maria Ciobanu a solicitat membrilor comisiei să întreprindă o vizită la fața locului pentru a analiza problema. Astfel, s-a decis ca, la începutul săptămânii viitoare, deputații să meargă la gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir” din Aluatu, Taraclia, se arată într-un comunicat al Asociației Obștești „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”. 

„Acestea și alte probleme dorim să vedem cum se pot rezolva, pentru a nu se închide această instituție educațională cu predare în limba română. Nu cred că necesită surse financiare exorbitante, încât să nu le poată acoperi bugetul. În cadrul ședinței plenare de mâine va fi anunțat când va avea loc această vizită”, a declarat deputata Maria Ciobanu.

Mai mult, după finalizarea discuțiilor celei de-a VII-a reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, deputatul Roman Boțan a discutat cu Nicolae Daniel Popescu, deputat, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a legislativului de la București, despre necesitatea suportului pentru Gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir” din s. Aluatu, r. Taraclia. Iar în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul a solicitat reprezentanților din partea FISM Moldova și a Senatului Parlamentului României suport pentru această instituție, la care s-a răspuns pozitiv. 

Amintim că Gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia, riscă să fie închis din cauza condițiilor dezastruoase în care a ajuns. Pereții școlii sunt deteriorați și se pot prăbuși în orice moment peste copii, în clase predomină mucegai, iar mobilierul este distrus. Din cauza numărului tot mai mic de elevi și a condițiilor igienice precare în care a ajuns, școala riscă să fie închisă, iar copiii să fie trimiși la altă școală, la zeci de kilometri distanță. 

 

 

Lasă un comentariu