Evenimentul zilei

Ma03192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate PRIMA ZI LA SUMMITUL ALIAT. NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova

PRIMA ZI LA SUMMITUL ALIAT. NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova Recomandat

12 Iulie 2018 - 

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri retragerea forțelor militare pe care Rusia le-a staționat ilegal pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, într-o precizare inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO.

„Reiterăm sprijinul acordat integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute pe plan internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, solicităm Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără consimțământul lor”, au agreat Klaus Iohannis, Donald Trump și ceilalți 27 de lideri euro-atlantici.

”Facem apel la Rusia să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se implice constrictiv în procesul regiunii Transnistria.
Noi suntem dedicați în susținerea reformelor democratice din Republica Moldova și efortului construirii capacității de apărare”, a transmis NATO.
Apelul vine după ce, în luna octombrie a anului trecut, în cadrul Adunării Parlamentare a NATO care s-a desfășurat în București, a fost adoptată o rezoluție privind „stabilitatea și securitatea în zona Mării Negre”, iar Republica Moldova a încercat, dar fără succes, să introducă un amendament care prevedea ca Alinața să ceară explicit retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova – mai exact, din Transnistria, unde se află inclusiv așa-numitele trupe „de menținere a păcii”.

Ucraina si Georgia sunt așteptate joi, în a  adoua zi a Summitului, pentru o discuție privind cooperarea la Marea Neagră. Liderii NATO recunosc, din nou, aspirațiile Ucrainei de a deveni membru NATO, după ce această idee îi fusese refuzată în 2008, la summitul de la București.
Macedonia a aprimit o invitație oficială de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, după ce autoritățile de la Skopje au soluționat disputa cu Atena privind denumirea țării. Pentru ca Macedonia să adere la NATO, este nevoie ca țara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum și să-și schimbe numele din punct de vedere constituțional.

Lasă un comentariu