Evenimentul zilei

Sam04202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate SBU a identificat un nou mercenar moldovean care a luptat în Donbas și Siria în cadrul companii militare private rusești WAGNER

SBU a identificat un nou mercenar moldovean care a luptat în Donbas și Siria în cadrul companii militare private rusești WAGNER Recomandat

02 August 2018 - 
Radu Donciu, mercenar moldovean Radu Donciu, mercenar moldovean foto credit: BIRN

Serviciile de informații ale Ucrainei SBU l-au identificat pe moldoveaneanul, Radu "Rodion" Donciu, în vârstă de 43 de ani, originar din Chișinău, ca mercenar care a luptat pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și în Siria în cadrul companiei private ruse Wagner, scrie Balkan Insight.

"Serviciul de securitate continuă să informeze publicul despre faptele serviciilor secrete rusești care utilizează cetățeni străini în cadrul companiei private de securitate Wagner pentru a conduce un război hibrid în Ucraina și în lume", precizează SBU, citat de BIRN.

Oficialii ruși au admis prezența luptătorilor voluntari în estul Ucrainei și în Siria, unde Moscova susține guvernul Damasc, dar neagă orice legătură cu compania privată Wagner.

"Conducerea politică și militară rusă ascunde în mod deliberat de ochii publicului pierderile uriașe din rândul mercenarilor în războiului hibrid pe care îl poartă în Ucraina și Siria", a declarat săptămâna trecută șeful SBU, Igor Guskov.

Săptămâna trecută, SBU a făcut publice numele a circa 70 de mercenari care au murit sau au fost răniți în timpul luptelor grele din Siria pe 2 iulie.

În februarie, compania Wagner a suferit pierderi majore de forță de muncă în Siria în timpul unei operațiuni militare dure în provincia Deir-ez-Zor, a repcizat SBU.

"Serviciul [SBU] a identificat 206 de mercenari care au fost implicați direct în această aventură", a adăugat Guskov.

SBU a declarat că datele sale arată că cel puțin 80 dintre aceștia au fost uciși și aproape 100 au fost răniți sub diverse forme.

Site-ul ucrainean Myrotvorets, care colectează informații despre surse interne sau străine în estul Ucrainei, a scris că Radu Donciu locuiește în Rusia, iar din pozele postate se observă că este căsătorit și are o fiică de doar câțiva ani.

El a publicat numeroase poze despre el și familia sa într-o rețea socială rusă, VKontakte, dar a încetat postările în noiembrie 2016.

SBU a identificat zilele trecute trei bărbați care au luptat în Ucraina și sunt acum în Siria pentru compania Wagner, cetățeanul armean Gevorg Hrachyan (care între timp a fost ucis), Radu Donciu din Moldova și un cetățean kazah, Maxim Klimov.

Compania Wagner deține și o unitate sârbă care cuprinde mercenari sau voluntari care au luptat în Ucraina și care au fost mutați în Siria, după cum a scris BIRN în 2016 și 2017.

Așa-numitul pluton sârb din compania Wagner este condus de un sârb bosniac, Davor Dragolobovic Savicic, în vârstă de 42 de ani, numit "Lupul" de către oamenii săi pentru curajul și forța sa.

În aprilie 2018, Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei (SIS) a declarat pentru BIRN că a identificat cel puțin 62 de persoane, mai ales din regiunea separatistă transnistreană care luptă de partea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Lasă un comentariu