Evenimentul zilei

Vi04192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Dobândirea cetățeniei R. Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. CÂTE cereri au fost înregistrate

Dobândirea cetățeniei R. Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. CÂTE cereri au fost înregistrate

13 Septembrie 2018 - 

În perioada 19 aprilie – 31 august, au fost înregistrate 2307 de cereri de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere conform procedurii simplificate, relatează IPN.

Procedura simplificată prevede că persoanele trecute de 18 ani, născute pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent dacă dețin sau nu cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate, pot fi recunoscute ca cetățeni moldoveni din momentul depunerii cererii în acest sens.

Agenția Servicii Publice (ASP) notează că principiul teritorial aplicat anterior acestei proceduri a fost exclus, astfel doritorii se pot adresa la orice subdiviziune ASP. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Datele statistice din ultimii ani arată că dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. 85% din solicitanți optează pentru acest procedeu. Anul trecut au fost depuse 1554 de cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaștere.

Modificările operate la Legea cetățeniei care prevăd simplificarea procedurii de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova au intrat în vigoare la 19 aprilie 2018.

 

 

Lasă un comentariu