Evenimentul zilei

Lun10212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Partidul de la guvernare analizează posibilitatea organizării unui referendum în sensul introducerii în Constituție a direcției de integrare europeană

Partidul de la guvernare analizează posibilitatea organizării unui referendum în sensul introducerii în Constituție a direcției de integrare europeană

20 Octombrie 2018 - 

Săptămâna aceasta, am cunoscut opiniile deputaților din mai multe fracțiuni parlamentare cu privire la acest subiect. Am decis să-i întrebăm și pe cetățenii de rând dacă ar merge la acest referendum și ce s-ar schimba.

Un eventual referendum privind introducerea noțiunii de integrare europeană în Constituție e un subiect care creează polemici. Deputatul PPEM, Valeriu Ghilețchi, a spus că este o inițiativă înțeleaptă, iar liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a declarat că această idee este periculoasă.
Ca și în cazul deputaților, opiniile cetățenilor sunt împărțite:
„Da, eu aș vota la acest referendum. Dacă în Constituție ar fi stipulată sintagma „integrarea europeană”, obiectivul integrării europene ar fi mai definit”.
„Eu susțin integrarea europeană, fără probleme. Cred că voi participa și la referendum, dar până atunci vom vedea care va fi situația. Dacă politica va fi tot așa cum este astăzi, nu se va schimba nimic. Astăzi spun una, dar fac cu totul alta”.
„Să fi fost ceva mai ieșit din comun, aveam să particip. „Integrarea europeană”, două cuvinte în Constituție? Serios? Nu văd sensul”.
„Da, numaidecât vom participa. Credem că părerea noastră e importantă, credem că votul nostru contează”.
De menționat că introducerea sintagmei privind integrarea europeană în Constituție a fost supusă la vot în Parlament. Inițiativa a eșuat. Pentru aceasta au votat 54 de deputați, în condițiile în care era nevoie de votul a 67 de parlamentari. După acest rezultat, președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat convins de succes în cazul unui referendum. De altă părere sunt însă socialiștii, care au menționat că aceasta este o capcană a guvernării. La rândul său, liberal-democrații au afirmat că un astfel de referendum ar fi „periculos”.

Lasă un comentariu