Evenimentul zilei

Dum08182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate S-au dublat cererile de robândire a cetățeniilor românești din regiunea Odesa, Ucraina

S-au dublat cererile de robândire a cetățeniilor românești din regiunea Odesa, Ucraina

06 Noiembrie 2018 - 

Numărul cererilor depuse de etnicii români din sudul Basarabiei (regiunea Odesa) pentru redobândirea cetăţeniei române s-a dublat după ce au fost eliminate taxele consulare, în 2017. În regiunea Odesa, sud-vestul Ucrainei, trăiesc peste 150.000 de etnici români. 

Numărul cererilor de redobândire a cetăţeniei române s-a dublat după ce, de la începutul anului trecut, au fost eliminate taxele consulare, echivalentul a 300 de dolari. „Sumele acestea contau, şi atunci, pentru ei, orice serviciu consular pe care îl pot cere acum devine mai atractiv pentru că totul e gratuit”, a declarat pentru TVR, Emil Rapcea, consulul general al României la Odesa. 

Şi numărul asociaţiilor care promovează identitatea românească în zonă a crescut. Sunt 5 acum.

„Am reusit să înregistrăm prima asociaţie în oraşul Ismail. (..) S-a înfiinţat prima asociaţie a românilor din oraşul Reni - „Reni”, aşa se numeşte”, a declarat Valentin Stroia, director în cadrul administraţiei oraşului Ismail.

Chiar dacă statul român le oferă elevilor o bursă de studiu de 50 de dolari pe lună, cea mai mare problemă rămâne lipsa accesului la limba maternă.

„Cu 27 de ani în urmă, când Ucraina a devenit stat suveran, erau 80 de şcoli cu predarea integrală în limba română (...) Acum au rămas numai două şcoli. Celelalte sunt şcoli mixte”, a precizat publicistul Vadim Bacinschi.  

Ucraina nu recunoaşte dubla cetăţenie. Din acest motiv, mulţi etnici români din regiunea Odesa ezită să depună acte pentru redobândirea unui drept istoric.

 

Lasă un comentariu