Evenimentul zilei

Joi03212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Primul complex turistic în stil găgăuz din R. Moldova a fost inaugurat în satul Congaz, raionul Comrat

Primul complex turistic în stil găgăuz din R. Moldova a fost inaugurat în satul Congaz, raionul Comrat

07 Noiembrie 2018 - 

Pentru dezvoltarea și promovarea acestui complex, proprietarii au beneficiat de consiliere și de un grant în valoare de 18.500 de euro din partea Uniunii Europene, oferit prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

„Turismul este o nișă cu mare potențial, însă neexplorată până acum în regiunea noastră. Cu ajutorul Uniunii Europene am reușit să creăm un loc perfect de odihnă pentru turiștii locali și cei străini, care a devenit o atracție inedită pentru UTA Găgăuzia. Vizitatorii pot cunoaște aici tradițiile și istoria ținutului, pot savura din bucate tradiționale găgăuze și cele mai bune vinuri din zonă și chiar pot participa la ateliere gastronomice. Totodată, ne bucurăm că am putut organiza 14 locuri de muncă pentru localnici”, a afirmat Ana Stamova, proprietara complexului.
La rândul său, Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, a menționat la eveniment că „proiectele legate de mediu, energie și infrastructură contribuie la protejarea sănătății, la îmbunătățirea calității vieții oamenilor şi sunt o prioritate pentru UE”. “Uniunea Europeană acordă asistență pentru dezvoltarea turismului, care nu este o activitate singulară. Este nevoie de eforturi continue ale tuturor părților interesate, de inovare și de gândire ieşită din standarde", a relevat Gintautas Baranauskas.
Tot ieri, a fost lansat şi un sistem energetic ecologic la vinăria „Kara Gani” din orașul Vulcănești.
Cu ajutorul unui grant în valoare de 18.270 de euro, obținut din partea UE prin programul SARD, proprietarii vinăriei au procurat și instalat un sistem de energie alternativă format din 70 de panouri solare, care asigură independența energetică a complexului într-o manieră prietenoasă mediului.
„Utilizarea tehnologiilor de energie alternativă ne-a permis nu doar să economisim resurse, dar și să evităm întreruperile de curent care ne afectau grav procesul de producere și activitatea complexului în general. Pe parcursul unui an și jumătate, sistemul alternativ a produs circa 23 MWh”, au specificat proprietarii vinăriei, Larisa și Gheorghe Cerven.
Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul SARD își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu. Programul SARD desfăşoară activităţi pentru abilitarea comunităților, reabilitarea infrastructurii sociale, promovarea cooperării intercomunitare și implementarea inițiativei europene de dezvoltare rurală LEADER.

Lasă un comentariu