Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate ULTIMA ORĂ în care Moldova alege Parlamentul. Sub 1.500.000 de alegători, ceea ce înseamnă un procent de 48,03%, s-au prezentat la vot.

ULTIMA ORĂ în care Moldova alege Parlamentul. Sub 1.500.000 de alegători, ceea ce înseamnă un procent de 48,03%, s-au prezentat la vot. Recomandat

24 Februarie 2019 - 

A mai rămas doar o oră până când, în Republica Moldova, se va spune STOP VOT.  La ora 20:00, la urnele de vot s-au prezentat 1.417.670 de mii de persoane sau 48,24% din populația R. Moldova. Cei mai activi cetățenii sunt cei cu vârsta de peste 56 de ani. Femei - 53.24%, barbați - 46.76%

 Deputații pe circumscripțiile uninominale vor fi aleși dintr-un singur tur, fără a fi necesar ca aceștia să acumuleze mai mult de jumătate din sufragii pe circumscripția în care candidează. De asemenea, a fost anulat pragul minim de validare a scrutinului. 

Tot astăzi are loc un referendum republican consultativ, care va fi validat dacă la el va praticipa cel puțin 1/3 din numătrul total al alegătorilor.  Cetățenii care au  dorit să participe la referendum au primit două buletine cu întrebările:

Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?

Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?

RETROSPECTIVA ZILEI -  principalele evenimente

 - Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat că nu vor recunoaște valabilitatea alegerilor în cele două circumscripții pentru stânga Nistrului. Copreședinții blocului electoral ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat astăzi că formațiunea nu va recunoaște valabilitatea alegerilor în cele două circumscripții pentru stânga Nistrului. De asemenea, blocul ACUM cheamă misiunile de observare a alegerilor să declare alegerile în aceste 2 circumscripții ca fiind contrare standardelor OSCE și ale Consiliului Europei și să nu le recunoască.

 

„Aceste alegeri se desfășoară cu încălcări grave. Un subiect grav le constituie fraudele din cele două circumscripții pentru locuitorii din stânga Nistrului. Toată lumea a putut să vadă că mii de oameni sunt aduși organizat cu sute de autocare la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Ei vin să voteze în situația în care nu știu nimic despre partidele din Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

 - Poliția a documentat 139 de cazuri și sesizări cu privire la unele încălcări sau pretinse abateri în ziua votului la alegerile parlamentare.

Dintre acestea, în 59 de cazuri, faptele nu s-au adeverit, a anunțat șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian.

El a precizat că mai multe plângeri au vizat cazuri de agitație electorală, care nu mai sunt interzise de lege.

Printre încălcările prezentate de Marin Maxian sunt 5 posibile cazuri de corupere a alegătorilor și 3 cazuri de transportare a alegătorilor, cărora li s-ar fi promis bani pentru vot.

De asemenea, au fost înregistrate 8 cazuri în care alegătorii au ieșit din secție cu buletinele de vot, două cazuri în care observatorii erau în stare de ebrietate și 3 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.

O pană de curent a lăsat fără lumină trei secții de votare din sectorul Botanica în Chișinău. Informația a fost confirmată de către președintele Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale nr. 24, Ghenadie Vlas.

Secțiile de vot din străinătate pot fi deschise încă 2 ore. Președinta Comisiei Electorale Centrale Alina Russu a menționat într-o conferință de presă că birourile electorale pot decide prelungirea cu cel mult două ore a termenului votării în cazul în care la secție se prezintă un număr mare de alegători. Ea a precizat că cele mai solicitate secții de votare sunt cele de la Dublin, Irlanda, una din partea de est a Londrei, precum și unele secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Stema Rusiei în locul celei a Republicii Moldova pe urnă de vot din Găgăuzia.  Incidentul a fost raportat de publicație online din regiune, după ce urna fost observată la Casa de cultură din oraș. Membrii biroului electoral din regiune au observat aspectul ilegal doar după ce GagauzInfo.md a publicat pe rețelele de socializare o fotografie cu urna respectivă

 - La secţiile de votare deschise pentru locuitorii din Transnistria s-au format cozi imense.  Potrivit agenţiei INFOTAG, la multe secţii, oamenii se ceartă şi se îmbrâncesc. Observatorii electorali şi poliţiştii încearcă să se implice pentru a menţine ordinea la secţiile de votare şi în preajma acestora. Cozile şi agitaţia oamenilor au apărut din motiv că alegătorii sunt conduşi în număr mare cu autobuzele, care continuă să sosească. Alegătorii nu ascund că au venit în mod organizat, la îndemnul "unor oameni". În acelaşi timp, aceştia refuză să răspundă la întrebări dacă au primit bani pentru a participa la alegeri şi pentru cine votează.

 - Blocul electoral ACUM susține că procesul electoral în Republica Moldova este fraudat. Liderii blocului, Andrei Năstase și Maia Sandu, acuză partidul de guvernare și pe alți concurenți că ar corupe alegătorii. Ei au făcut apel către partenerii externi, în special UE, România și SUA, să evalueze și să se pronunțe cu privire la situația alegerilor din R. Moldova.

- Sesizare la CEC | PSRM ar oferi bani pentru votarea în secţiile din stânga Nistrului. Partidul Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că, în ziua alegerilor din 24 februarie 2019, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova ar oferi bani pentru participarea la votare în secţiile constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului.

 - Igor Dodon: „Nu am participat la referendumul consultativ, acesta nu va avea un efect juridic direct”. Dacă nu se va forma o majoritate parlamentară după anunțarea rezultatelor scrutinului, există riscul declanșării alegerilor anticipate, a declarat președintele Igor Dodon, după ce a ieșit de la urna de vot. „Dacă nu va fi majoritate parlamentară, dar eu consider că vor fi încercări de a forma majorități parlamentare, dar avem riscul major să avem alegeri anticipate în decursul următoarelor luni. Asta este situația pe care o văd la ora aceasta.”

- Doi alegători au deteriorat intenționat buletinele de vot într-o secție de votare și riscă „să fie sancționați pentru samovolnicie”. Doi alegători au deteriorat în mod intenționat buletinele de vot într-o secție de votare de la Soroca și ei riscă „să fie sancționați pentru samovolnicie”, a declarat șeful Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Marin Maxian.

- Andrian Candu:  „Federația Rusă a folosit mai multe instrumente în această electorală ca să influențeze alegerile”.„Federația Rusă a folosit mai multe instrumente în această electorală ca să influențeze alegerile și aici mă refer la așa-numita amnistie migrațională, așa-numita suspendare a embargoului pentru o perioadă scurtă de timp, tot ceea ce înseamnă dosare penale și bineînțeles, ostaticii noștri care au fost ținuți în Afganistan”, a declarat Candu.

Lasă un comentariu