Evenimentul zilei

Ma04072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate 25% dintre fotoliile de parlamentar vor fi ocupate de femei. Vezi cum vor fi reprezentate femeile în viitorul Legislativ

25% dintre fotoliile de parlamentar vor fi ocupate de femei. Vezi cum vor fi reprezentate femeile în viitorul Legislativ Recomandat

27 Februarie 2019 - 

Din cei 101 de parlamentari care, potrivit rezultatelor alegerilor, au acces în Parlament, doar 26 sunt femei.

Pe lista viitorilor deputați din Parlament  a blocului ACUM DA PAS sunt opt femei. Astfel, circa 30% dintre viitorii deputați din partea acestui bloc vor fi femei, iar circa 70%, bărbați, conform tv8.md.
Viitoarele deputate de la ACUM DA PAS sunt:
Liliana Nicolaescu-Onofrei;
Doina Gherman;
Arina Spătaru;
Veronica Roșca;
Stela Macari;
Maria Ciobanu;
Inga Grigoriu;
Maia Sandu.
În lista Partidului Socialiștilor (PSRM) din cei 35 de deputați care vor ajunge în Parlament, șapte sunt femei; raportul dintre femei și bărbați fiind de 20 la 80%.
Viitoarele deputate de la PSRM sunt:
Ivanna Koksal;
Alla Dolință;
Adela Răileanu;
Tatiana Cunețchi;
Zinaida Greceanîi;
Irina Lozovan;
Alla Pilipețcaia.
Din partea Partidului Democrat (PDM) în viitorul Legislativ vor ajunge opt parlamentare, din numărul total de 30 de mandate de deputat, obținute de formațiune în urma alegerilor. Astfel, 26% dintre deputații democrați vor fi femei.
Viitoarele deputate de la PDM sunt:
Monica Babuc;
Otilia Drăguțanu;
Svetlana Rotundu;
Violeta Ivanov;
Eleonora Graur;
Ludmila Guzun;
Efrosinia Grețu;
Elena Bacalu.
De la Partidul ȘOR (PP ȘOR) în viitorul Parlament vor ajunge trei femei, din totalul celor zece deputați care au vor obține mandate, după ce au candidat la alegeri din partea acestei formațiuni; astfel, raportul dintre femei și bărbați este de 30 la 70%.
Viitoarele deputate de la PP ȘOR sunt:
Maria Albot;
Reghina Apostolova;
Marina Tauber.
Codul electoral al Republicii Moldova prevede că listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Deși, în mare parte, în listele partidelor care s-au înregistrat în calitate de concurenți electorali  la alegerile parlamentare din acest an era respectată cota de 40% de reprezentativitate a femeilor, multe dintre candidate se aflau la mijlocul sau în coada listei, ceea ce le-a micșorat șansa de a accede în Parlament, conform tv8.md.

Lasă un comentariu