Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Apicultura înregistrează în ultimii ani tendințe de creștere

Apicultura înregistrează în ultimii ani tendințe de creștere

07 Aprilie 2019 - 

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, anul trecut exporturile de miere din Moldova au scăzut cu 18%. Formarea grupurilor de producători ar facilita accesul la finanțare și, prin urmare, la tehnologii și echipamente moderne necesare.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, peste 7 mii de stupine sunt înregistrate oficial în Moldova, în total fiind 236 de mii de familii de albine. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Veaceslav Cernat, menționează că 90% din mierea produsă în Moldova este exportată.
Apicultura în Moldova are puncte forte şi potenţial de creştere, dar, în acelaşi timp, apicultura ca afacere este în criză, pentru că apicultorii produc cantități mici de miere, care nu acoperă cererea de export. În Moldova nu există grupuri de producători de miere, 4-5 producători care să asigure exportul a cel puţin 20 de tone. În același timp, și statul acordă subvenții prioritar grupurilor de apicultori.
Potrivit directorului executiv al Uniunii cooperativelor de întreprinzător, consultantul proiectului MAC-P, Stelian Andronache, experiența grupurilor de producători de fructe și de legume formate arată că asocierea sporește semnificativ capacitatea fermierilor de a-și transforma activitatea în afacere de succes.
Aproape toți producătorii agricoli din UE lucrează ca parte a unui grup sau cluster, deoarece au înțeles de mult că nu pot rezista singuri.
Directorul adjunct al proiectului MAC-P, Olga Sainciuc, a declarat că decizia de extindere a numărului de potențiali participanți la proiectul „Agricultura Competitivă”, care funcționează în Moldova din 2012, a fost aprobată în 2016. Banca Mondială a alocat investiții suplimentare în valoare de 10 milioane de dolari pentru grupurile de producători agricoli înregistrați oficial. Trei direcții au fost alese pentru ajutor: sectorul horticol, sectorul apicol și sectorul laptelui. Valoarea maximă a grantului este de 350 mii de dolari.

Lasă un comentariu