Evenimentul zilei

Vi07192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Componentele CUC și-au expus pozițiile privind încălcarea liberei circulații în Zona de Securitate

Componentele CUC și-au expus pozițiile privind încălcarea liberei circulații în Zona de Securitate

19 Aprilie 2019 - 

Inițiativele constructive ale delegației Republicii Moldova pentru a elabora, în conformitate cu protocoalele semnate anterior o instrucțiune de activitate a Comandamentului Militar Întrunit au fost respinse la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 18 aprilie, condusă de această dată de către delegația Federației Ruse, care le-a calificat ca fiind „deja învechite” și ținând de domeniul „arhivei”.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare (BPR), o analiză retrospectivă denotă că nici o inițiativă a delegației moldovenești lansată pe durata anului curent și orientată spre îmbunătățirea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate (precum demararea procesului de demilitarizare, sporirea transparenței, elaborarea regulamentului Comandamentului Militar Întrunit, crearea unei instrucțiuni cu privire la patrularea mobilă, utilizarea dispozitivelor tehnice la documentarea efectuată de către observatorii militari etc.) nu este acceptată de către interlocutori.

Delegația R. Moldova remarcă cu regret poziția contrară acordurilor de bază exprimată de către delegația transnistreană și susținută de delegația Federației Ruse față de problema creșterii considerabile a cazurilor de amplasare a patrulelor mobile de „grăniceri” transnistreni în Zona de Securitate (sub pretextul desfășurării unor activități specifice organelor de drept). 

Deși, delegația Republicii Moldova fixează și semnalează permanent asemenea abuzuri care au finalitatea instituirii unei „frontiere” la râul Nistru, la ședința curentă reprezentanții celor două delegații și-au manifestat indulgența față de multitudinea încălcărilor admise de reprezentanții Tiraspolului. Ei au apreciat că instalarea posturilor de „grăniceri” nu ar prezenta un pericol, acestea urmând să fie verificate doar sub aspectul deținerii armelor.

Delegația R. Moldova a făcut un apel repetat în vederea excluderii unor asemenea cazuri care împiedică dreptul la libera circulație și cresc tensiunile între părți.

Totodată, pe durata ședinței, în mod planificat au fost audiate informațiile sistematizate privind situația criminogenă pentru anul 2018, prezentate de către conducătorii subdiviziunilor teritoriale de poliție și miliție din municipiul Bender. De asemenea, a fost ascultată poziția comandantului militar al municipiului Bender, cu precădere pe aspectul interacțiunii acestuia cu structurile locale de drept.

De asemenea, membrii CUC au aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare pentru perioada 10 - 16 aprilie 2019.

Lasă un comentariu