Evenimentul zilei

Vi12132019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Focar de pestă porcină africană, depistat la Cahul

Focar de pestă porcină africană, depistat la Cahul

22 Iulie 2019 - 

Zece porci au fost sacrificați în satul Manta, raionul Cahul, după ce s-a confirmat un focar de pestă porcină africană. Șase animale s-au îmbolnăvit și în localitatea vecină, Pașcani, dar virusul nu a fost deocamdată confirmat.

Vitalie Carauș, șef al Direcției supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că probele prelevate din Pașcani sunt la laborator, iar rezultatele vor fi cunoscute la sfârșitul zilei de astăzi. Este vorba despre gospodăria unui frate al deținătorului de animale din Manta, unde a fost confirmată boala, relatează IPN.

Potrivit lui Vitalie Carauş, în satul Manta, porcii sacrificați au fost înhumați, a fost dezinfectat locul și toate ustensilele care au fost în contact cu animalele. Aproape o sută de porci, care sunt în prezent în localitate, au fost plasați sub supraveghere.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat în luna martie, în satul Bejghioz, Ceadâr-Lunga.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate.

Lasă un comentariu