Evenimentul zilei

Dum05312020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate UPDATE. TEXT LIVE/ Alegeri locale generale 2019, turul 2. Detalii despre desfășurarea voturilor pe parcursul zilei

UPDATE. TEXT LIVE/ Alegeri locale generale 2019, turul 2. Detalii despre desfășurarea voturilor pe parcursul zilei Recomandat

03 Noiembrie 2019 - 

Astăzi, 3 noiembrie, în 384 de localități din Republica Moldova se desfășoară turul doi pentru alegerile locale generale. Bătălia se dă între 768 de candidați la fotoliul de primar. Tot în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale, locuitorii capitalei își aleg primarul. Lupta pentru șefia capitalei se dă între socialistul Ion Ceban și candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase.

Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă mersul votării și prezența la vot, în municipiul Chișinău, în timp real. Detalii AICI

ora 21.20: Potrivit datelor exit-poll, socialistul Ion Ceban ar fi acumulat 37.1% din voturile alegătorilor, iar Andrei Năstase – 37%. Totodată, 25.9% dintre chestionați au refuzat să răspundă la sondaj.

ora 21.00: Stop vot. La nivel național, la închiderea secțiilor de votare, prezența la urne a fost de puțin peste 40%. În municipiul Chișinău, unde în turul doi au ajuns Ion Ceban (PSRM) și Andrei Năstase (Blocul ACUM), prezența la vot a fost de aproape 38%.

ora 20.00: Până la ora 20.00, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, și-au exercitat dreptul la vot peste 639 de mii de alegători din toată țara, ceea ce înseamnă o prezență la urne de 39,80%.

ora 18.00: Până la ora 18.00, în municipiul Chișinău au ieșit la vot peste 211 mii de alegători sau 33,29%. Prezența la urne este mai mare decât cea din turul I, ora 18.00, când își exprimase dreptul la vot puțin peste 195 mii de alegători sau 30,7% din votanții înregistrați în listele electorale. Prezența la vot în Chișinău, mai mare decât cea din primul tur la 18.00

ora 17.58: Până la ora 18.00, la nivel de țară, au votat peste 36% dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este comuna Mihălășeni din raionul Ocnița (68%), dar și satul Glodeni din raionul Edineț (66%). La polul opus, localitățile cu cea mai redusă prezență la vot sunt orașul Călărași (23%), dar și orașul Florești (24%).

ora 16.51: Agenția Servicii Publice (ASP) a eliberat, între orele 7.00 și 13.00,  446 de buletine de identitate provizorii și a înmânat 428 de acte de identitate confecționate.

ora 16.37: Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) informează că în turul II de scrutin pentru alegerile locale generale, cu drept de vot au fost înregistrați 1 792 de deținuți din penitenciarele Taraclia, Leova, Soroca, Rusca, Rezina, Brănești și instituțiile din raza mun. Chișinău. Din numărul total au votat 1 580 de persoane, echivalentul a 88,2%, iar 212 (11,8%) au refuzat să voteze în fața comisiilor electorale de circumscripție.

ora 15:55 Vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că blocul ACUM ar trimite reprezentanți ai forțelor de ordine pentru a intimida alegătorii din Peresecina, Orhei, unde în turul II luptă un candidat al Partidului „Șor” și unul al blocului ACUM. 

ora 15.00 Prezența la vot la ora 15:00 este de 25% în Republica Moldova, iar în mun. Chișinău au ieșit la urne circa 24%.

ora 14.30 Promo-LEX oferă detalii noi privind desfășurarea turului II al alegerilor locale generale. Până la ora 13.30, misiunea a recepționat 88 de rapoarte de incidente de la observatori.

ora 13:50 În turul II al alegerilor locale generale rata de participare la vot a crescut în comparație cu primul tur de scrutin. Cifrele publicate pe site-ul alegeri.md arată că în orele dimineții, rata de participare la vot a locuitorilor municipiului Chișinău a crescut în turul II cu aproximativ două procente. 

ora 13:45 Andrei Năstase, candidatul blocului electoral ACUM, la fotoliul de primar al capitalei, a apărut într-un live pe Facebook. Acesta a îndemnat locuitorii Chișinăului să iasă la vot și să voteze „așa cum le dictează inima și conștiința”. 

ora 13:20 Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat că, per ansamblu, procesul de votare decurge în regim normal, fără incidente semnificative, care să influențeze desfășurarea alegerilor. 

În același timp, el a menționat că au fost înregistrate câteva cazuri de transportare organizată a alegătorilor și agitație electorală, incidente care sunt examinate de poliție, dar a refuzat să comenteze datele prezentate de Promo-LEX, care a raportat 31 de incidente.

ora 12:10 Fostul ministru al Mediului și candidat la șefia capitalei din partea Uniuini Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu declară că a votat pentru un Chișinău fără socialiști și fără Igor Dodon.

„Chișinăul poate fi numai românesc și european. Am votat pentru un Chișinău liber de dictatură și influență rusească, un Chișinău fără socialiști și fără Dodon. Reunirea Basarabiei cu România este și va rămâne a fi unica soluție izbăvitoare pentru românii basarabeni. Ieșiți cu toții la vot. Indiferența este aliatul cel mai de nădejde al imperialismului velico-rus”,a spus Munteanu.

ora 11.46 Deputatul PD, Vladimir Cebotari, si-a exercitat dreptul la vot.

ora 11:35 Președintele R. Moldova, Igor Dodon și-a exercitat dreptul la vot. 

„În Chișinău vom face ordine noi, o echipă de profesioniști. Votați cu rațiune, lăsați emoțiile la o parte. Eu va îndemn astăzi să dăm dovadă de înțelepciune, a declarat Dodon.

ora 11:00 Până la ora 11:00, în municipiul Chișinău au votat puțin peste 57 de mii de cetățeni, adică 9 la sută dintre alegători.

 Prezența la vot, în Republica Moldova, până la 11:00 este de peste 196 de mii de alegători, adică puțin peste 12%.

ora 10:40 Candidatul PSRM, Ion Ceban, a ajuns la secția de votare alături de soție.

„Am votat pentru drumuri mai bune, lacuri curate, oraș curat. Am votat pentru ca să nu existe miros urât în capitală. Am votat pentru o capitală care să fie administraă profesionist”, a declarat Ceban.

ora 10:09 Șefa Cabinetului de miniștri, Maia Sandu, și-a exprimat opțiunea de vot.

„Îmi doresc investiții seriose la Chișinău, reparații durabile, îmi doresc proiecte care să facă orașul mai frumos, să rezolvăm problema care ține de stația de epurare, să avem și aer ,și ape curate și să rezolvăm probleme ce țin de funcționarea instituțiilor municipale”, a spus Sandu.

ora 09:30  Candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, a ajuns la secția de votare alături de soție și fiică.

„Am votat pentru o viață mai bună, pentru o societate liberă de minciună, de dezbinare. Am votat cu certitudinea ca de această dată nimeni nu va mai îndrăzni să ne fure votul”, a declarat Andrei Năstase.

ora 09:20 Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, își exprimă opțiunea de vot

„Am votat pentru un primar care vine să facă ordine în Primărie. Sper să vină un gospodar adevărat pentru 4 ani și nu pentru un an. Să fie ordine în Chișinău, să le fie la toți viața confortabilă. Unii candidați și-au permis să facă unele lucruri nu întocmai bune”, a declarat Zinaida Greceanîi.

ora 09:10 Poliția a făcut un apel către cei care merg la vot 

 Poliţia Republicii Moldova a luat toate măsurile pentru buna derulare a procesului electoral de duminică, 3 noiembrie 2019, în municipiul Chișinău și localitățile unde au loc alegeri locale repetate. Pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite, polițiștii vă recomandă să respectați prevederile legale și confidențialitatea votului.

ora 8:55 Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă mersul votării și prezența la vot, în municipiul Chișinău, în timp real. Detalii AICI

ora 8:20 Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal, și-a exprimat votul. Acesta spune că a votat pentru dezvoltarea românească și europeană a capitalei.

„Am votat pentru ca să punem punct și să terminăm cu haosul pe care l-a creat regimul Plahotniuc în ultimii zece ani”, a mai punctat Chirtoacă.

ora 8:03 La două secții de votare din Chișinău s-au înregistrat incidente.

O secție de votare din sectorul Ciocana a rămas fără curent electric din cauza unor lucrări de reparație la cladirile din apropiere.

La secția de votare din sectorul Centru, responsabilii de acolo au avut probleme la dechiderea seifului unde stateau calculatoarele pentru operatorii responsabili de desfășurarea procesului electoral.

În ambele cazuri, problemele au fost înlăturate.

ora 8:00 Comisia Electorală Centrală a susținut un briefing de presă unde au fost prezentate primele detalii despre desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale generale de astăzi, 30 noiembrie.

Potrivit CEC, toate secțiile de votare s-au deschis conform orarului stabilit.

 

ora 7:00 Start vot. Secțiile de votare s-au deschis. Cetățenii Republicii Moldova își vor putea exprima votul până la ora 21:00, atunci când secțiile de votare se vor închide.

Lasă un comentariu