Evenimentul zilei

Lun02172020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate ANSA oferă cumpărătorilor mai multe sfaturi utile pentru a evita situațiile neplăcute

ANSA oferă cumpărătorilor mai multe sfaturi utile pentru a evita situațiile neplăcute

18 Decembrie 2019 - 

În primul rând, ANSA recomandă ca produsele alimentare să fie cumpărate numai din locuri special amenajate şi autorizate - magazine, depozite angro, pieţe agroalimentare, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Potrivit specialiştilor ANSA, carnea în stare proaspătă  trebuie procurată numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Produsul de calitate trebuie să fie elastic, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială și să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. “Atrageţi atenţia la prezenţa ştampilei de control sanitar-veterinar”, indică ANSA.
De asemenea, la procurarea peştelui în stare proaspătă, este nevoie de verificat ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.
Alt produs important care trebuie controlat bine înainte de a fi cumpărat sunt ouăle. La procurarea acestora trebuie verificat aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este data ouatului, data-limită de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat.
“La procurarea tuturor produselor alimentare, citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, data fabricării, termenele de valabilitate, verificaţi ingredientele utilizate, condiţiile de păstrare”, atenționează experţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
La rândul lor, şi medicii avertizează că “pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, să nu fie procurate alimente după data-limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, iar alimentele trebuie depozitate şi păstrate conform instrucţiunilor producătorului, ţinându-se cont de regulile privind congelarea, decongelarea şi pregătirea bucatelor”.

Lasă un comentariu