Evenimentul zilei

Sam02222020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Averile judecătorilor vor fi evaluate de către o comisie specializată în cazul în care datele nu vor coincide ar putea fi excluşi din sistem

Averile judecătorilor vor fi evaluate de către o comisie specializată în cazul în care datele nu vor coincide ar putea fi excluşi din sistem

03 Ianuarie 2020 - 

Punctul normativ face parte din pachetul de documente care vizează reforma justiţiei din Republica Moldova.

Proiectul a fost remis astăzi, de către executiv, spre examinare, Consiliului Europei.
Potrivit ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi, comisia de evaluare şi calificare a judecătorilor va fi compusă din 10 membri- 5 experţi internaţionali, şi 5 delegaţi din partea Legislativului.
FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei: "Colegiul de evaluare va avea două competenţe. De evaluare a calificării judecătorilor, şi de evaluare a integrităţii judecătorilor. Aici vorbim despre acele elemente coruptibile, despre care vorbesc cetăţenii Republicii Moldova, ca noi să ne asigurăm că veniturile nedeclarate ale judecătorilor, şi bunurile pe care le deţin sunt într-un coraport rezonabil".
Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, consideră această iniţiativă una binevenită. Chiar dacă în R. Moldova există Agenţia Naţională pentru Integritate, structură care verifică toate declaraţiile de avere ale deputaţilor, judecătorilor şi altor funcţionari de rang înalt, rolul acestei noi comisii ar fi să verifice minuţios strict activitatea judecătorilor.
NICOLAE OSMOCHESCU, expert în drept constituţional: "Asta este o comisie specială pentru magistraţi. Atât. Eu personal o consider o idee binevenită. Dat fiind faptul că noi cunoaştem foarte bine organele de drept la noi sunt cele mai criticate de societatea civilă, cel mai mic procent de încredere are cetăţeanul R.M. în aceste instituţii anume".
Propunerea de creare a unei comisii specializate în verificarea judecătorilor face parte din Proiectul strategiei de reformare a Justiţiei. Documentul a fost expediat, astăzi, spre examinare Consiliului Europei şi include trei capitole. Este vorba despre strategia de reformă a Justiţiei, planul de acţiuni de implementare a acesteia şi proiectul de lege pentru evaluarea judecătorilor.
ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Promisiunea noastră a fost că remitem aceste documente fundamentale pentru reforma justiţiei până la 5 ianuarie, astfel ca grupul de experţi ad-hoc, oferiţi nouă de Consiliul Europei să vină către 20 ianuarie în ţară să ne asiste pentru implementarea acestei reforme".
Potrivit ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, până în luna martie 2020, pachetul privind reforma justiției ar urma să fie prezentat în plenul Parlamentului.

Lasă un comentariu