Evenimentul zilei

Sam07042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Decizii fără precedent în epoca modernă! Ca urmare a pandemiei de coronavirus autoritățile au HOTĂRÂT sistarea traficul aerian, se închid TOATE piețele și localurile de alimentație publică

Decizii fără precedent în epoca modernă! Ca urmare a pandemiei de coronavirus autoritățile au HOTĂRÂT sistarea traficul aerian, se închid TOATE piețele și localurile de alimentație publică Recomandat

15 Martie 2020 - 

Autoritățile municipale după ce au anunțat suspendarea transportului public în Chișinău, duminică, pentru a restricționa deplasarea oamenilor în centrul orașului, inclusiv la Piața Centrală, și a limita răspândirea noului coronavirus, astăzi au declarat că: „Activitatea piețelor, punctelor comerciale, a restaurantelor și cantinelor va fi sistată începând cu 16 martie. Măsura va fi aplicată până la 31 martie curent.” Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate.  Până și Vaticanul anunță că slujbele de Paști se vor ține fără public din cauza pandemiei de coronavirus. 

 

Premierul a precizat că excepție fac magazinele alimentare, farmaciile și stațiile PECO. Totodată, Ion Chicu a afirmat că va fi permisă livrarea produselor la domiciliu.

„Fac apel la cetățeni, culte religioase, instituții ale statului să conștientizeze riscul enorm al acestei epidemii. Săptămâna ce urmează e prioritară. După aceea va fi foarte dificil să lucrăm cu efectele. Acum suntem încă la faza de prevenție. Aceste măsuri sunt absolut necesare. Dacă o să acționăm responsabil, perioada va fi depășită. Dacă nu, atunci perioada va fi una extinsă și consecințele vor fi dramatice”,  adeclarat premierul.

„De ieri au intrat în vigoare și sancțiunile pentru nerespectarea acestor reguli. Cei care nu vor respecta, vor avea de plătit și vor fi sancționați dur. Nu-mi doresc acest lucru”, a mai menționat șeful cabinetului de miniștri.

„De mâine se va sista activitatea punctelor comerciale cu amănuntul pe întreg teritoriul țării, cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare și a stațiilor PECO. Este o măsură dureroasă, dar absolut necesară”, a afirmat Chicu.

La fel și toate cursele aeriene vor fi sistate începând cu 17 martie și se sistează traversarea hotarului terestru pentru străini (cu câteva excepții) 

Se sitează posibilitatea de traversare a frontierei terestre a persoanelor străine, cu excepția diplomaților și transportatorilor de mărfuri.

„Sunt măsuri drastice și cu efect inclusiv economic. În funcție de modul cum ne mobilizăm săptămâna viitoare depinde dacă această epidemie va lua amploare în Republica Moldova sau o vom putea stăpâni”, a precizat premierul.

Amintim că începând cu 14 martie au fost suspendate zborurile din Franța și Spania spre R. Moldova. 

Două mari centre comerciale au anunțat sistarea programului temporar

Centrul comercial „Zity Mall” din capitală își sistează, temporar, activitatea. Totodată, și „Shopping MallDova” a efectuat modificări în programul de lucru. Aici vor activa doar câteva puncte din  incinta centrului comercial. Totul se întâmplă în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, administrația „Zity Mall” a anunțat că măsura luată va fi valabilă până pe 31 martie curent.

La  „Shopping MallDova” nu va activa nici un magazin cu excepția celui alimentar, a băncilor din incinta clădirii și a farmaciei.

Ultimele vor lucra după un program special, zilnic de la ora 10:00 până la 22:00.

Amintim că, până la acest moment, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate 12 cazuri de coronavirus: 

1 – 7 martie – O femeie de 48 de ani, care venea acasă din Italia, a fost luată în stare gravă de la Aeroportul Internațional Chișinău.

2 – 10 martie – Un bărbat din sudul țării, în vârstă de 60 de ani, după o vizită de trei săptămâni în Italia, a ajuns pe mâna medicilor în stare de gravitate medie.

3 – 10 martie – O femeie de 60 de ani, revenită din Italia, a ajuns în stare de gravitate medie la spital, după ce a ignorat primele sfaturi ale medicilor și s-a autotratat acasă.

4 – 11 martie – Cel de-al patrulea caz a fost înregistrat la o tânără. Și aceasta a venit în țară din Italia, cu un autocar, fiind preluată de medici direct de la punctul de trecere a frontierei.

5, 6 – 12 martie – Au fost confirmate alte două cazuri. Ministerul Sănătății a refuzat să ofere informații despre sexul, vârsta persoanei sau regiunea de trai. Singurele precizări au fost că starea de sănătate a persoanelor este de gravitate medie și că ambele au venit din Italia. 

7,8 – 13 martie – Încă două persoane adulte au fost testate pozitiv. În ambele cazuri e vorba de importul infecției. „Nu avem răspândire locală”, au dat asigurări autoritățile.

9, 10, 11, 12 - 14 martie - Încă patru cazuri confirmate de coronavirus. În trei cazuri noi este vorba de persoane care au revenit din Italia, Marea Britanie și Franța. Totuși, în premieră, un caz nou reprezintă transmitere locală a infecției de coronavirus.

Vaticanul anunță că slujbele de Paști se vor ține fără public din cauza pandemiei de coronavirus

Toate slujbele religioase oficiate de Papa Francisc de Paști, în aprilie, se vor ține în absența credincioșilor, ca urmare a pandemiei de coronavirus, a anunțat duminică Vaticanul, o decizie fără precedent în epoca modernă, notează Reuters. Slujbele, patru zile de evenimente majore de la Joia Mare până la Slujba Învierii din duminica Paștelui, atrag anual zeci de mii de oameni în Roma și la Vatican, în Piața Sfântul Petru.

Surse citate de Reuters au precizat că încă se caută soluții pentru a stabili exact modul în care se vor desfășura ceremoniile, oficialii de la Vatican analizând posibilitatea ca acestea să se țină în spații închise, inclusiv în Bazilica Sfântul Petru și Capela Sixtină, cu un grup mic de reprezentanți.

Potrivit unei note de pe site-ul prefecturii Vaticanului, până la duminica Paștelui din 12 aprilie, toate audiențele generale și binecuvântările de duminică se vor desfășura fără public și vor fi transmise online și la televizior.

Potrivit bilanţului publicat sâmbătă seară, numărul deceselor provocate de Covid-19 în Italia, de departe cea mai afectată ţară din Europa, a ajuns la 1.441. Peste 21.000 de italieni au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus, dintre care 3.500 în ultimele 24 de ore.

 

Lasă un comentariu