Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Panorama Fumatul unor tipuri de canabis cu niveluri ridicate de tetrahidrocanabinol creşte riscul de apariţie a tulburărilor mintale grave

Fumatul unor tipuri de canabis cu niveluri ridicate de tetrahidrocanabinol creşte riscul de apariţie a tulburărilor mintale grave

19 Martie 2019 - 

Utilizarea zilnică a canabisului triplează riscul de a dezvolta psihoze, potrivit studiului, iar fumatul varietăţilor de canabis cu niveluri ridicate ale ingredientului activ THC a crescut acest risc de cinci ori.

Cercetarea a fost efectuată în unsprezece locaţii din cinci ţări din Europa şi din Brazilia. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că cea mai puternică asociere cu psihozele a fost identificată în Londra şi Amsterdam, zone în care astfel de tipuri de canabis cu niveluri de ridicate de THC sunt mai uşor de accesat.
Tulburările psihotice, precum schizofrenia, pot avea efecte devastatoare, printre acestea numărându-se iluzii paranoide şi halucinaţii.
Cercetătorii au analizat istoricul consumului de droguri în cazul a 901 pacienţi care au prezentat un prim episod psihotic între 2010 şi 2015 şi 1.277 de indivizi sănătoşi.
Studiul s-a desfăşurat în Marea Britanie, Franţa Olanda, Italia şi Brazilia.
În total, 29,5% dintre subiecţi consumau zilnic canabis, comparativ cu 6,8% dintre cei incluşi în grupul de control, care nu prezentau probleme grave de sănătate mintală.
Puţin peste o cincime dintre cazurile de psihoză din cele unsprezece locaţii au fost asociate consumului zilnic de canabis.
"Constatările noastre sunt în concordanţă cu studiile anterioare ce demonstrează că utilizarea canabisului cu o concentraţie mare de THC are mai multe efecte dăunătoare asupra sănătăţii mintale în comparaţie cu tipurile cu o concentraţie redusă", a declarat unul dintre autorii principali ai studiului, doctor Marta Di Forti de la King's College London.
''Totodată, acestea demonstrează, în premieră, modul în care utilizarea canabisului influenţează incidenţa tulburărilor psihotice la nivel de populaţie. Deoarece statutul juridic al canabisului se schimbă în multe ţări şi state şi pentru că sunt luate în calcul proprietăţile medicinale ale anumitor tipuri de canabis, este foarte important să luăm în considerare posibilele efecte adverse asociate cu utilizarea zilnică, în special a tipurilor cu potenţă ridicată", a adăugat cercetătoarea.

Lasă un comentariu