Evenimentul zilei

Joi05282020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate România COVID-19. Ședința Grupului tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

COVID-19. Ședința Grupului tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

11 Martie 2020 - 

A fost constituită o Celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne, cu privire la aglomerațiile din punctele de trecere a frontierei din vestul României și organizată o videoconferință cu prefecții din toate județele și municipiul București, cărora le-au fost transmise deciziile și măsurile rapide de aplicat pentru fluidizarea traficului din frontieră și în țară.

Astfel, a fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale și s-au evaluat epidemiologic toți cetățenii români și străini veniți din zonele cu focare de infecție cu COVID-19.

Pentru aceștia s-au organizat imediat convoaie de maxim 10 autoturisme, flancate de echipaje de poliție și jandarmerie care i-au escortat până în județele de domiciliu, unde au fost așteptați de prefecți și autorități pentru a fi introduși în centrele de carantină.

Au fost propuse spre aprobarea CNSSU următoarele măsuri:

1. Suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea infecției cu COVID-19, în afara teritoriului României. Lista de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare va fi stabilită de Ministerul Sănătății;

2. Recomandarea decalării de către entitățile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajați, a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul municipiului București și a municipiilor reședință de județ, începând de mâine, 12 martie, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire.

3. Pentru instituțiile publice, decalarea programului este obligatorie, în aceleași condiții menționate mai sus, în perioada 12-31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Instituțiile publice care nu pot aplica aceste reguli, vor identifica soluții alternative pentru evitarea utilizării de către angajați a mijloacelor de transport în comun în perioadele aglomerate;

4. Restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire;

5. Sistarea activităților cu public pentru muzee. Măsura este valabilă, de asemenea, până la 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire;

6. Recomandarea suspendării activității didactice din învățământul superior, până la data de 31 martie, cu posibilitatea prelungirii, dar și utilizarea unor metode didactice alternative de învățământ;

7. La nevoie, structurile poliției și jandarmeriei asigură măsurile de ordine publică și însoțire necesare, inclusive fluidizarea circulației rutiere pe traseele de deplasare cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea tuturor situațiilor ce vizează fenomenul coronavirus;

8. în caz de necesitate, structurile poliției, jandarmeriei și poliției locale desfășoară măsuri de menținere a ordinii publice în proximitatea locațiilor unde sunt plasate persoane în carantină sau se realizează activități medicale specifice.

Acesta este modelul declarației care trebuie completată la intrarea în România!

https://isubif.ro/local/wp-content/uploads/2020/03/Declaratie-model-nou-pdf.pdf

Completarea acesteia cu date eronate intră sub incidența legii, conform articolelor 326 și 352 din Codul Penal, astfel:

????Art. 326 Cod Penal

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

????Art. 352. -

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

Situația la ora 10.00:

- persoane dignosticate- 31.

- persoane vindecate- 6.

- persoane în carantină -487 (nr lor poate sa mai creasca).

- persoane monitorizate la domiciliu -11.684 (nr lor poate sa mai creasca).

- apeluri la TelVerde 0800.800.358 -3.032

Direcțiile de sănătatea publică au aplicat amenzi în cuantum de 20.000 de lei (peste 4000 euro), în următoarele cazuri:

- La Hunedoara, două persoane au declarat că sosesc din Italia, dintr-o zonă neafectată de risc epidemiologic, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că aceștia provin dintr-o zonă aflată în carantină.

- La Călărași, două persoane care au declarat la intrarea în țară că se vor autoizola la domiciliu, însă până în acest moment nu au ajuns la locul indicat.

- La Suceava, o persoană care a declarat la intrarea în țară că se vor autoizola la domiciliu, însă până în acest moment nu au ajuns la locul indicat și a fost găsit la domiciliul socrului său.

Poliția de frontieră urmărește toate cursele cu escală, astfel persoanele care sosesc în România nu pot ascunde punctele de plecare de origine.

35 Cazuri confirmate la nivel de județ în 11 martie 2020

14 Bucureşti

5 Timiş

4 Hunedoara

1 Buzău

1 Caraş Severin

1 Galaţi

1 Maramureş

1 Mureş

1 Suceava

1 Gorj

2 Iaşi

1 Olt

1 Ilfov

0 Bacău

0 Bihor

0 Botoşani

0 Braşov

0 Constanţa

0 Dolj

0 Mehedinţi

0 Prahova

0 Satu Mare

0 Sibiu

0 Vâlcea

0 Dâmboviţa

0 Alba

0 Cluj

0 Călăraşi

0 Neamţ

0 Arad

0 Argeş

0 Bistriţa Năsăud

0 Brăila

0 Covasna

0 Harghita

0 Ialomiţa

0 Teleorman

0 Tulcea

0 Vaslui

0 Vrancea

0 Giurgiu

0 Sălaj

Lasă un comentariu