Evenimentul zilei

Joi06212018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Banii, „motorul afacerilor”, într-o altă fază: Activitatea organizaţiilor de creditare nebancară va fi reglementată de o nouă lege

Banii, „motorul afacerilor”, într-o altă fază: Activitatea organizaţiilor de creditare nebancară va fi reglementată de o nouă lege

12 Octombrie 2017 - 

E un loc comun că banii aduc bani. Moldovenii noștri nu mai au încredere nici în bănci, nici în stat. Chit că mulți dintre cei care au stat la cârma acestui stat nici nu își țineau în băncile noastre banii furați, făcuți pe căi ilegale, ci prin Elveția, prin off-shor-uri. În ultimii 10-15 s-au mai făcut încercări de a legaliza „banii negri”, prin amnistii fiscale, prin facilități și „iertare de păcate”, dar fără prea mare succes…

Pentru a susține circulația banilor și a facilita efectuarea tranzacțiilor, inclusiv pentru persoanele fizice, Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, proiectul de Lege cu privire la organizaţiile de creditare nebancară, ce urmăreşte dezvoltarea sectorului de creditare nebancară şi leasing financiar, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice şi juridice.

Proiectul asigură condiţiile de apărare a drepturilor şi a intereselor legitime ale creditorilor, donatorilor, clienţilor, precum şi ale fondatorilor, asociaţilor şi acţionarilor organizaţiilor de creditare nebancară.

Documentul reglementează particularităţile de constituire şi de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, inclusiv genurile de activităţi profesionale de bază permise acestora. În particular, este prevăzută procedura de eliberare a avizului prealabil înainte de înregistrarea în Registrul de stat al persoanelor juridice şi ulterior înregistrarea în Registrul organizaţiilor de creditare nebancară autorizate, ţinut de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

O altă prevedere se referă la stabilirea cerinţei minime de capital social şi capital propriu. Astfel, organizaţiile de profil vor fi obligate să deţină şi să menţină capitalul propriu, la orice dată, în mărime minimă de 5% în raport cu valoarea activelor, relevă serviciul de presă al Guvernului.

De asemenea proiectul stabileşte exigenţele faţă de administratori,  precum şi obligarea efectuării auditului situaţiilor financiare anuale de către societatea de audit sau auditorul întreprinzător individual pentru organizaţiile de creditare nebancară a căror valoare de bilanţ a activelor la finele anului de gestiune depăşeşte 25 de milioane de lei.

În prezent, pe piaţa autohtonă activează peste 130 de organizaţii de microfinanţare. Pe parcursul anului 2016, activele deţinute de acestea au crescut cu circa 30%, înregistrând valoarea maximă de 4,7 miliarde de lei. 

 

Lasă un comentariu