Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Unii tineri nici cu arcanul nu pot fi luați la armată: S-a dat șpagă pentru acte false, pentru a fi declarați inapți

Unii tineri nici cu arcanul nu pot fi luați la armată: S-a dat șpagă pentru acte false, pentru a fi declarați inapți

30 Noiembrie 2017 - 

Procuratura Anticorupție, împreună cu Serviciul de Informații și Securitate, au efectuat măsuri speciale de investigație în scopul contracarării unor activități ilegale, comise de către persoane publice din cadrul Centrului Militar al municipiului Chișinău. 

Mecanismul de fraudare a procesului de încorporare în serviciul militar a fost documentat pe parcursul a două  luni, în cadrul unui dosar penale deschis pentru corupere pasivă şi abuz de putere.  

În urma măsurilor speciale de investigaţie, Procuratura Anticorupţie împreună cu ofițerii de investigații ai SIS au efectuat ieri, la sediul Centrului Militar și la domiciliile persoanelor suspectate, percheziţii în cadrul cărora au acumulat probe suplimentare asupra cazului investigat.

Potrivit materialelor urmăririi penale, persoane publice din cadrul Centrului Militar al mun. Chișinău favorizau, contra plată, cetăţeni ai Republicii Moldova eschivarea de la serviciul militar în termen. Aceştia eliberau acte de evidență militară care nu corespundeau adevărului, relevă Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale. 

În acest scop a fost pusă la cale o schemă de pretindere a mijloacelor financiare de la persoanele care intenționau să obţină livret militar, însă fără a îndeplini serviciul militar în termen. Persoanele implicate în activitatea ilegală solicitau de la beneficiari anumite sume de bani, cu „taxă flexibilă”, asigurându-le amânarea neîntemeiată de încorporare prin manipularea documentelor de evidență, eliberându-le livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declararea acestora ca inapți pentru serviciul militar. 

Totodată, aceştia au implicat în schema de corupție și abuz, anumiţi membri ai Comisiei medico-militare în vederea fraudării și emiterii unor decizii medicale eronate. Prin această metodă s-a reuşit eschivarea cetățenilor de la obligația îndeplinirii serviciului militar în termen.

Urmare efectuării percheziţiilor de către organul de urmărire penală a fost reţinut şeful Secţiei Teritoriale din cadrul Centrului Militar Chişinău şi şeful comisiei medico-militare a Centrului Militar mun. Chişinău, iar o funcţionară a fost recunoscută în calitate de bănuit, depunând declaraţii veridice asupra fondului cauzei. 

Urmărirea penală continuă. Cei suspecți riscă ani grei de închisoare, dacă li se va dovedi culpa.

 

 

Lasă un comentariu