Evenimentul zilei

Vi11162018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Reforma administraţiei publice: Aceasta nu se face pentru primari, ci pentru cetăţean! Și dacă cetățeanu-i turmentat și nu-nțelege? Nu contează

Reforma administraţiei publice: Aceasta nu se face pentru primari, ci pentru cetăţean! Și dacă cetățeanu-i turmentat și nu-nțelege? Nu contează

05 Decembrie 2017 - 

Premierul Pavel Filip a prezidat astăzi şedinţa Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice, la care au participat membri ai Guvernului, ai Parlamentului şi reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare.

Şeful Executivului a accentuat că reforma administraţiei publice este o prioritate absolută a Guvernului, aflându-se la baza mai multor reforme sectoriale. „Această reformă reprezintă o piatră de temelie pentru Republica Moldova, creând premisele necesare pentru dezvoltarea social-economică a ţării”, a spus Pavel Filip.

În context, a fost prezentată o retrospectivă asupra paşilor realizaţi privind restructurarea administraţiei publice centrale de specialitate şi anume: reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, reforma instituțiilor cu funcții de reglementare și control, depolitizarea funcției publice, reforma domeniului de cercetare și inovare. În realizarea acestor acţiuni s-a pus accentul pe profesionalism în procesul de selectare a cadrelor, pe optimizarea costurilor administrative, eficientizarea funcției publice și creșterea motivării financiare a angajaților administrației de stat.

 Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei a vizat reforma administraţiei publice locale, fiind susţinută iniţiativa prim-ministrului de extindere a formatului Consiliului național pentru reforma administrației publice, aceasta urmând să preia competenţele Comisiei paritare pentru descentralizare, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

În acest sens, premierul a reiterat necesitatea dinamizării reformei administraţiei publice locale, menţionând importanţa unei abordări integrate şi complexe. Pavel Filip a subliniat că această reformă nu este orientată şi nu se face pentru primari, fiind centrată pe cetăţeni, astfel încât oamenii să se simtă mai confortabil în noua structură administrativ-teritorială a ţării.

 

Lasă un comentariu