Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau O expoziție dedicată cercetășiei poloneze, inaugurată la Muzeul de Istorie

O expoziție dedicată cercetășiei poloneze, inaugurată la Muzeul de Istorie

01 Februarie 2018 - 

O expoziție dedicată cercetășiei poloneze a fost organizată la Muzeul Național de Istorie din Chișinău de către Institutul Polonez din București. Acțiunea face parte din șirul manifestărilor consacrate centenarului recuceririi independenței Poloniei. Cele 30 de panouri foto-documentare, pregătite de către Muzeul cercetășiei ZHP din Varșovia, pot fi văzute la Chișinău, la Muzeul Național de Istorie, în perioada 1-18 februarie.

Prezent la evenimentul de inaugurare, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, a spus că celebrarea centenarului redobândirii independenței este foarte important pentru polonezi, iar expoziția este despre patriotism și prietenie, despre solidaritate, relatează IPN.

„Nu avem un patriotism închis, ci deschis pentru alții. Pentru a avea un stat, nu este suficient să pui un indicator de țară și atât, trebuie să fie un popor și elemente care coagulează acest popor. În cazul Poloniei, au fost mulți factori, printre care și scoutingul polonez, care a contribuit la această iubire de patrie”, a menționat ambasadorul.

Agnieszka Skieterska, directoarea Institutului Polonez din București, a spus că, vizitând expoziția, putem afla despre includerea cercetașilor polonezi în legiune, despre lupta în „Rândurile cenușii” sau despre influența educației cercetășiei asupra unor generații întregi de tineri polonezi. La baza cercetășiei se află valori precum: patriotismul, tovărășia, serviciul în folosul celorlalți, credința, munca, libertatea și pacea.

Președintele Asociației Naționale Scouților din Republica Moldova, Vasile Godoroja, spune că, dacă la început valoarea predominantă era patriotismul, astăzi organizația mondială a scouților vine să cultive patriotismul prin alte valori: prietenie, familie, activism civic. El a mai spus că cercetașii polonezi sunt buni și colegii din alte state au ce învăța de la ei.

În contextul centenarului redobândirii independenței Poloniei, Institutului Polonez din București desfășoară o serie de evenimente la Chișinău, care se vor încheia cu o expoziție dedicată mareșalului polonez Józef Piłsudski. Aceasta va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în luna noiembrie.

Cercetășia este o mișcare mondială care reunește peste 38 de milioane de tineri din 127 de țări și teritorii din lume.

Lasă un comentariu