Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Dacă va deveni primar, Andrei Năstase își propune reformarea sistemului municipal de sănătate

Dacă va deveni primar, Andrei Năstase își propune reformarea sistemului municipal de sănătate Recomandat

30 Mai 2018 - 

Candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că, în calitate de primar al Chișinăului, va iniția un program municipal „Medicină Accesibilă de Calitate”, care va include renovarea instituțiilor medico-sanitare municipale, dar și o colaborare strânsă cu mediul universitar și academic în reformarea sistemului de sănătate municipal, transmite IPN.

În programul său electoral, candidatul PPPDA punctează printre priorități îmbunătățirea managementului instituțiilor medico-sanitare și a managementului calității. De asemenea, este vorba despre definirea criteriilor de performanță și a indicatorilor de rezultat bazați pe sănătatea populației arondate, dar și introducerea evaluării calității serviciilor prestate. Candidatul își propune implicarea studenților de la medicină în diferite acțiuni și activități de promovare a modului de viață sănătos în municipiul Chișinău, în special în școli și  grădinițe. Andrei Năstase promite evaluarea și rebalansarea fondului de paturi de spital pentru optimizarea serviciilor medicale, dar și descentralizarea serviciului de asistență medicală primară. Medicilor de familie și asistenților medicali li se va oferi dreptul de a călători gratuit în transportul public urban pentru deplasarea la domiciliul pacienților.

Candidatul menționează că un element important al politicii echipei sale va fi crearea condițiilor pentru practicarea sportului. În acest sens, vor fi susținute inițiativele mediului privat pentru crearea infrastructurii sportului de masă. Este vorba și despre construcția complexelor sportive și de agrement în capitală, care vor face parte dintr-un program municipal de promovare a modului de viață sănătos. De asemenea, candidatul promite că va amenaja terenuri de sport în toate cartierele din oraș și va crea politici de subvenționare directă și indirectă la procurarea abonamentelor în sălile de sport pentru a asigura creșterea speranței de viață și asigurarea unui nivel de sănătate mai înalt al populației.

Andrei Năstase mai promite să asigure, în calitate de primar, un oraș accesibil și incluziv pentru toți locuitorii. Potrivit lui, una dintre cele mai mari probleme ale capitalei o reprezintă infrastructura urbană neadaptată persoanelor cu mobilitate redusă, nevăzătorilor etc. De asemenea, această infrastructură nu este adaptată nici pentru părinții cu copii mici, femei însărcinate, persoane în etate sau bicicliști. La ora actuală, banii publici sunt cheltuiți fără rost pe rampe și trotuare care sunt impracticabile, iar dreptul la accesibilitate este în continuare neasigurat. Una dintre preocupările echipei sale, spune candidatul, va fi implementarea politicii în domeniul accesibilității conform prevederilor cadrului legal în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu nevoi speciale, dar și de asigurare a echității.

 

 

Lasă un comentariu