Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Astăzi se de bătălia decisivă: Chișinăul își alege primarul

Astăzi se de bătălia decisivă: Chișinăul își alege primarul Recomandat

03 Iunie 2018 - 

În capitală se desfășoară astăzi turul doi al alegerilor locale noi. S-a scris mult până acum că aceste alegeri au o miză mult mai mare decât fotoliul de primar. Pe lângă faptul că va fi desemnat cel care va administra treburile Chișinăului, acest scrutin mai constituie o repetiție generală a alegerilor parlamentare din toamnă.

Lupta pentru funcția de primar se dă între Ion Ceban, candidatul Partidul Socialiștilor, și Andrei Năstase, candidatul Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Secțiile de votare sunt deschise de la 07.00 până la 21.00, transmite IPN.

Pentru procesul de vot au fost tipărite 634.547 de buletine, inclusiv 408.080 în limba română. În turul doi de alegeri nu se impune o rată de participare obligatorie pentru validare. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

Alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare cu buletinul de identitate și fișa de însoțire în care este indicat domiciliul sau reședința. Cei care nu au buletin valabil pot solicita unul provizoriu la filialele din Chișinău ale Agenției Servicii Publice, care duminică vor avea program între 7.00 și 21.00.

Persoanele care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot deplasa la secția de votare, pot vota la locul aflării. În ziua votării, cererile pentru urna mobilă pot fi făcute în scris până la ora 15.00, cu prezentarea obligatorie a certificatului medical.

Scrutinul este monitorizat de către observatori naționali, delegați de Promo-LEX în toate secțiile de votare deschise, precum și de observatori internaționali.

În primul tur de scrutin, din 20 mai, la Chișinău au votat peste 225 de mii de alegători, rata de participare fiind de 35,53%. Niciunul dintre candidați nu a acumulat 50%+1 voturi pentru a fi declarat câștigător. În turul doi au ajuns primii doi candidați cu cele mai multe voturi.

Cel care va fi ales astăzi primar va deține mandatul timp de un an, până la alegerile locale generale din 2019. 

 

 

 

 

Lasă un comentariu