Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau VIDEO. Cine este judecăroarea care a scris hotărârea adoptată aseară? Ce prevede Codul Electoral în cazul anulării alegerilor

VIDEO. Cine este judecăroarea care a scris hotărârea adoptată aseară? Ce prevede Codul Electoral în cazul anulării alegerilor

20 Iunie 2018 - 

Ieri, magistrații Judecătoriei sectorului Centru nu au validat mandatul primarului ales al Capitalei, Andrei Năstase. După părerea judecătorilor alegerile nu au fost legale.  Andrei Năstase, liderul Platformei „Da”, a declarat că va analiza hotărârea magistraților și o va contesta. Întrebarea se pune dacă în cazul în care instanțele superioare vor menține decizia magistraților de la Judecătoria sectorului Centru, în fruntea Chișinăului ar putea rămâne un primar interimar, până vara viitoare, când vor fi organizate alegeri locale generale?

Media

Procesele verbale din turul doi al alegerilor au fost expediate instanței de judecată pe data de 11 iunie iar prima ședință de judecată trebuia să aibă loc pe 15 iunie, însă în urma mai multor contestații privind presupuse încălcări în ziua alegerilor, a fost amânată așa că a fost stabilită o altă dată, 18 iunie. Nici la această dată nu s-a luat nicio decizie iar ieri, 19 iunie, magistrații Judecătoriei sectorului Centru nu au validat mandatul primarului ales al Capitalei, Andrei Năstase care a câștigat alegerile locale din Chișinău (3 iunie 2018 - turul II) în fața contracandidatului său Ion Ceban, cu un rezultat de aproximativ 52%. Decizia motivată nu a fost încă publicată. Hotărârea urmează să fie transmisă în termen de 24 de ore Comisiei Electorale Centrale și Consiliului electoral de circumscripție Chișinău, care vor publica rezultatele definitive.

Ce prevede Codul Electoral în cazul anulării alegerilor

Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că alegerile pot fi declarate nule dacă „în cadrul operaţiilor electorale au fost comise încălcări care au influențat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor. Hotărârea cu privire la declararea alegerilor nule se adoptă de către Comisia Electorală Centrală în baza hotărârilor instanţelor de judecată respective”. (Art 148, Cod Electoral).

Cu alte cuvinte, după decizia hotărârii de ieri a Judecătoriei sectorului Centru, CEC urmează să declare nule alegerile locale noi pentru funcția de primar general al Chișinăului. În termen de două săptămâni ar urma să fie efectuată votarea repetată, potrivit articolului 149 din Codul Electoral
Același articol mai prevede însă că:
    (2) Concurenţii electorali vinovaţi de încălcări ale prevederilor Codului electoral sunt excluşi din buletinele de vot, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea încălcări se înlocuiesc.

Trebuie menționat că decizia de ieri a primei instanțe este cu drept de atac la Curtea de Apel, în termen de o zi (adică azi). Curtea, la rândul ei, va avea la dispoziție cel mult trei zile pentru a se pronunța asupra recursului (adică până pe 23 iunie). Dacă instanțele superioare vor menține decizia magistraților de la Judecătoria sectorului Centru atunci, conform articolului 149 (2), Andrei Năstase va fi exclus din buletinele de vot. Cine va conduce Capitala până la următoarele alegeri?
 Astfel, actualul primar interimar, Ruslan Codreanu rămâne în funcție.

Pavel Postică, directorul de programe al asociației Promo-LEX, a declarat: „Partea proastă a deciziei de ieri e că nu sunt clare motivele. De ce, cum și pentru ce nu a fost recunoscută legalitatea alegerilor. Nu văd cum poate fi instituit interimatul, atât timp cât noi suntem încă într-un proces electoral. El încă nu este finalizat. El a început în luna martie”. La ce face referire?

Codul electoral spune că până la alegerile locale generale din 2019 nu pot fi organizate scrutine noi.

La Articolul 150, alin (1), punct b, din Codul Electoral prevede că alegeri noi au loc dacă primarul a demisionat - fapt consumat la 16 februarie 2018 când Dorin Chirtoacă și-a depus demisia.  Același articol spune că alegeri noi au loc dacă și după votarea repetată nu a fost ales primarul - fapt care se poate întâmpla în cazul în care CEC decide să organizeze alegeri repetate la Chișinău.

Dar, alineatul (2) al aceluiași articol spune că:
(2) Dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează.
Ultimele alegeri locale generale au avut loc în iunie 2015. Dorin Chirtoacă a câștigat șefia Capitalei la 28 iunie (când a avut loc turul II al alegerilor din Chișinău). Mandatul acestuia a fost validat de prima instanță la 10 iulie 2015. Deci, până la începerea ultimului an de mandat mai rămân câteva zile.
Aici apare însă întrebarea când a intervenit vacanța funcției? În mod normal odată cu demisia lui Chirtoacă, adică în februarie 2018, conform agora.md.

Fostul primar interimar și candidat la fotoliul de edil al Capitalei, Silvia Radu, spune că decizia adoptată de Judecătoria Chișinău în raport cu scrutinul electoral este una „surprinzătoare” și „de neînțeles”. Ea și-a manifestat speranța că instanța superioară va anula decizia primei instanțe.

„Decizia instanței de ieri este surprinzătoare și de neînțeles. Nu am văzut motivele, dar nu cred că au fost încălcări atât de grave ca să fie luată o astfel de decizie. În acest moment, orașul are de suferit. Orice zi care trece, fără a avea un primar în funcție, înseamnă că proiectele care sunt în derulare sunt puse în pericol. Sper ca lucrurile să se clarifice cât mai repede, în instanța superioară și Chișinăul să aibă primarul care a fost ales, care să se apuce de rezolvarea problemelor orașului”, a scris Silvia Radu pe Facebook.

Amintim că, Silvia Radu a candidat la primăria Chișinău în calitate de candidat independent. Radu a acumulat aproape 18% din voturi în primul tur al alegerilor locale anticipate din 20 mai.

Justiția din Moldova nu este independentă?

În contextul în care alegerile din Chișinău au fost anulate de Judecătoria Chișinău, socialistul Ion Ceban a repetat de câteva ori, în conferința sa de presă, că „justiția din R. Moldova nu este independentă”. Ceban a spus că justiția ar fi dependentă de PDM și de președinte. După o scurtă pauză, acesta a adăugat că e vorba de președintele PDM, Vlad Plahotniuc. Are sau nu dreptate?

Cine este judecăroarea care a scris hotărârea adoptată aseară?

”Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018”, a scris judecătoarea Rodica Berdilo, în hotărârea pe care a adoptat-o marţi seara, la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberare.
„Berdilo este aceeași judecătoare care a obligat Primăria să-l repună în funcție pe Gamrețchi” este declarația făcută de fostul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă, într-o postare pe facebook. Chirtoacă a prezentat și documentele care confirmă acest fapt

Lasă un comentariu