Evenimentul zilei

Sam02162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau VIDEO// Poliția a inițiat o cauză penală cu privire la pregătirea dezordinilor în masă la protestul organizat de opoziție

VIDEO// Poliția a inițiat o cauză penală cu privire la pregătirea dezordinilor în masă la protestul organizat de opoziție

23 Iunie 2018 - 

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță despre pornirea unei cauze penale în temeiul bănuielii rezonabile cu privire la pregătirea dezordinilor în masă. 

Media

Oamenii legii au identificat pe rețelele de socializare mai multe persoane care instigă la violență, pogromuri, distrugerea de bunuri. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, sâmbătă, cu privire la măsurile de asigurare a ordinii publice și securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului anunțat pentru duminică, 24 iunie, în centrul capitalei, relatează IPN. 

Grigore Moga, șeful Direcției generale urmărire penală, a declarat că au fost acumulate suficiente probe care confirmă acțiunile unor persoane îndreptate spre destabilizarea acțiunilor pașnice. Potrivit lui, unii dintre suspecți au fost deja citați pentru a fi audiați. Totodată, s-a constat că unii dintre suspecți au statut de inculpat în cadrul cauzei penale pe faptul dezordinilor în masă care au avut loc pe 24 aprilie 2016. Deocamdată nu poate fi făcută publică identitatea suspecților și nici numărul acestora, fiind invocat secretul anchetei, dar și imposibilitatea de a divulga date cu caracter personal.

Șeful Direcției a menționat că acțiunile oamenilor legii nu sunt îndreptate în privința persoanelor care vor protesta pașnic. Dimpotrivă, scopul este de a-i proteja de eventuale acțiuni ale persoanelor rău-voitoare.

Daniela Buzatu, șefa Secției prevenire din cadrul Direcției generale securitatea publică, a recomandat participanților la protest să respecte ordinea publică și cerințele forțelor de ordine. Este interzis ca participanții să dețină arme de foc, substanțe explozibile, bâte, obiecte tăioase, măști sau cagule. De asemenea, nu este indicată participarea la acțiune a persoanelor aflate în stare de ebrietate. Protestatarii sunt îndemnați, în cazul în care văd persoane suspecte, să anunțe imediat poliția. 

Potrivit lui Pavel Apostol, specialist principal al Centrului Unic de Monitorizare și Control al Traficului Rutier, în după-amiaza zile de duminică, circulația transportului în zona centrală va fi restricționată. Pentru persoanele care se deplasează la protest sunt amenajate câteva parcări: lângă Circ, pe străzile Mihai Viteazul și Columna, precum și în fața Academiei de Științe a Moldovei.

În cadrul conferinței, a fost prezentat un nou serviciu – „Dialog”, care va asigura intermedierea şi îmbunătățirea comunicării dintre poliției şi participanții la întruniri. Echipa „Dialog” va fi formată din 2-3 angajați, cu experiență și care au urmat un curs de instruire în domeniul comunicării eficiente în situații de criză. Aceștia vor gestiona eventuale situații de conflict. Membrii echipei vor purta veste cu inscripția pe spate „Poliția Dialog” și vor avea asupra lor stații radio, și echipament pentru înregistrare video.

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (pas) au anunțat pentru duminică, începând cu ora 14.00, o acțiune de protest de amploare în fața Primăriei. Valul de proteste a pornit după ce pe 19 iunie Judecătoria municipiului Chișinău a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale, iar ulterior Curtea de Apel a menținut această hotărâre.

Lasă un comentariu