Evenimentul zilei

Sam05252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Reuniunea șefilor de Guverne GUAM unde Republica Moldova deține președinția

Reuniunea șefilor de Guverne GUAM unde Republica Moldova deține președinția Recomandat

05 Octombrie 2018 - 

Republica Moldova, care în acest an deține președinția GUAM, găzduește astăzi, la Chișinău, reuniunea șefilor de Guverne ai statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova.

În cadrul reuniunii, au fost abordate mai multe subiecte de interes comun, în vederea impulsionării cooperării între statele membre, inclusiv în domeniul economic.

În cadrul summitului, prim-miniștrii Republicii Moldova, Georgiei, Ucrainei și vicepremierul Azerbaidjanului și-au reconfirmat angajamentul de consolidare a eforturilor în depășirea provocărilor economice, sociale și politice şi în asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Premierul Republicii Moldova a menționat că organizația GUAM reprezintă o platformă eficientă de cooperare regională și un mecanism util în soluţionarea problemelor cu care se confruntă țările-membre. „Sunt ferm convins că procesul de cooperare în cadrul GUAM va avea un impact pozitiv asupra eforturilor noastre de realizare a obiectivelor comune pentru consolidarea democraţiei, dezvoltarea economiei şi a comerţului dintre statele membre”, a menționat șeful Executivului de la Chișinău.

Pavel Filip a reiterat importanța consolidării eforturilor pentru depășirea conflictelor înghețate în spațiul GUAM, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale statelor membre ale Organizației. În acest scop, urmează a fi promovat proiectul Rezoluției privind conflictele înghețate în spațiul GUAM și impactul acestora asupra păcii, securității și dezvoltării în cadrul Adunării Generale ONU. În context, Pavel Filip a exprimat recunoștință țărilor GUAM pentru susținerea Rezoluției privind retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. „A fost un gest de solidaritate, care putea fi arătat doar de prietenii Republicii Moldova. Aprobarea acestei rezoluții este o dovadă în plus că doar unindu-ne eforturile, inclusiv prin colaborarea în cadrul GUAM, putem face ca vocea noastră să fie auzită la nivel internațional. ”, a subliniat premierul Republicii Moldova.

Printre reușitele cooperării în cadrul Organizației a fost evidențiată dezvoltarea transportului internațional în perimetrul coridorului GUAM, precum și dezvoltarea coridorului de transport GUAM. De asemenea, s-a vorbit despre posibilitatea eliminării tarifelor la roaming între țările membre ale Organizației. A fost accentuată  și importanța finalizării și punerii în aplicare a Zonei de Liber Schimb în spațiul GUAM.

Determinarea fermă de a continua cooperarea în cadrul GUAM a fost reiterată prin semnarea declarației comune a reuniunii și a protocolului de colaborare în domeniul vamal. Protocolul semnat prevede intensificarea schimbului de informații privind mărfurile transportate pe cale aeriană pentru combaterea mai eficientă a fraudelor vamale.

"Declaraţia semnată astăzi reprezintă o expresie a dorinţei noastre de a aprofunda în continuare cooperarea în cadul GUAM. Este un angajament direct pentru dezvoltarea potenţialului social-economic de transport, tehnico-ştiinţific şi umanitar al organizaţiei. Am subliniat necesitatea intensificării interacţiunii economice prin finalizarea şi punerea în aplicare a Zonei de Liber Schimb în spaţiul GUAM.

Un alt subiect de astăzi a vizat dezvoltarea şi aprofundarea parteneriatelor GUAM-SUA şi GUAM-Japonia precum şi necesitatea de a extinde cooperarea şi cu alte structuri regionale sau parteneri internationali. În acest sens subliniem rolul special al paretnerilor de dialog în formatul GUAM plus. Sperăm să avem o dinamică pozitivă în contextul interacţiunii sectoriale pentru a reuşi promovarea intereselor comune la nivel regional şi internaţional", a conchis Pavel Filip.

Potrivit premierului ucrainean, Volodimir Groisman, în cadrul reuniunii au fost discutate subiecte concrete precum lichidarea unor bariere pentru o maximă cooperare şi dezvoltarea din punct de vedere economic a ţărilor membre GUAM.

"Ucraina oferă o importanţă mare acestei reuniuni. Este bazată pe reciprocitate pentru a dezvolta economia ţărilor noastre. De asemenea, am discutat despre relaţiile politice. Un alt subiect a fost finalizarea Zonei de Liber Schimb între ţările noastre. Atingem anumite succese. Pu anul viitor am trasat obiective importante", a menţionat Volodimir Groisman.

Totodată, Volodimir Groisman a declarat că conflicte înghețate aduc doar sărăcie, nerespectarea drepturilor omului:

"Este important ca toate țările democratice să se consolideze ca să găsim instrumentele de respingere a acestei agresiuni. Trebuie să obținem ca statul agresor, Rusia, conducerea țării să renunțe la planurile sale barbare care aduc în țările noastre pașnice doar război și pierderi. Astfel de intervenții agresive, când vorbim de conflicte înghețate, ne aduc doar sărăcie, nerespectarea drepturilor omului și noi observăm acest lucru în Ucraina.

Prim-ministrul Pavel Filip va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din Ucraina și Georgia, Volodymyr Groysman și Mamuka Bakhtadze, precum și cu vicepremierul Republicii Azerbaidjan, Ali Akhmedov.

Lasă un comentariu