Evenimentul zilei

Lun05202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau UPDATE. Ziua Națională a Vinului. Surprizele pregătite de organizatori: De la Chișinău la Snagov, România / VIDEO și GALERIE FOTO

UPDATE. Ziua Națională a Vinului. Surprizele pregătite de organizatori: De la Chișinău la Snagov, România / VIDEO și GALERIE FOTO Recomandat

06 Octombrie 2018 - 

 Ziua Națională a Vinului revine în forță. De această dată, cea mai importantă sărbătoare dedicată tradițiilor autohtone în vinificație se va extinde peste hotarele țării, ducând faima vinului Moldovei în comuna Snagov, România. Ziua Națională a Vinului, este sărbătorită timp de două zile în Republica Moldova, pe 6 și 7 octombrie, a fost inaugurată cu mult fast în centrul capitalei. Zeci de dansatori și lăutari au deschis evenimentul alături de membri ai Guvernului. Premierul Pavel Filip și ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, au împărțit distincții celor mai buni și cunoscuți producător de vinuri. Peste 60 de producători autohtoni și-au expus astăzi colecțiile în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului, cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”.

Media

Pe 6 și 7 octombrie, 60 de vinificatori moldoveni prezintă produsul mândriei naționale amatorilor de vin de peste Prut, care vor avea ocazia să-l savureze, urmărind un concert susținut de formații din Republica Moldova.

Piața Marii Adunări Naționale este, și în acest an, scena principală a sărbătorii, unde descoperirea și savurarea vinurilor de calitate cu Indicație Geografică Protejată se combină armonios cu un grandios program cultural și activități educative. Principala atracție a Zilei Naționale a Vinului 2018  sunt cele peste 60 de standuri expoziționale ale companiilor vitivinicole din cele 4 regiuni cu Indicație Geografică Protejată, la care se alătură standul vinificatorilor români — o altă premieră a ZNV.

„Vinurile noastre câștigă medalii după medalii în fiecare an, avem deja peste 400 de distincții la concursurile internaționale, medalii care au urcat Moldova în topul țărilor europene la acest capitol. Iar noi, ca autorități, ne simțim responsabili să oferim condiții pentru ca acest sector să se dezvolte în continuare”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Ministrul agriculturii susține că nu există alte produse decât strugurii și vinul moldovenesc, care să prezinte trecutul, prezentul și viitorul țării. În pofida greutăților care mai există pe unele piețe de desfacere, sectorul continuă să se dezvolte cu pași mici, dar fermi, eforturile fiind îndreptate spre păstrarea și renovarea plantațiilor de vii, dotarea și retehnologizarea companiilor vinicole, sporirea calității vinurilor și promovarea acestora pe piața externă, susține Nicolae Ciubuc.

„Prin această sărbătoare vrem să aducem un omagiu oamenilor care activează în acest sector, să scoatem în evidență importanța sectorului vitivinicol, dar și măsurile care sun luate la nivel de stat pentru dezvoltarea acestei ramuri strategice pentru RM. În ultimii ani sectorul vitivinicol a înregistrat o ascensiune, datorită muncii asidue a producătorilor, a instituțiilor de stat care au implementat politici eficiente, și, desigur, a partenerilor noștri de dezvoltare" a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc.

Cea mai importantă sărbătoare dedicată Vinului Moldovei se internaționalizează. Am decis ca în acest an să o extindem la București. 21 de vinificatori au mers la Snagov, România și nu au mers doar cu vinul, ci cu tot ce are mai bun și mai reprezentativ țara noastră: gastronomie, meșteșugari, dansuri, folclor" a declarat directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Producătorii moldoveni au fost cei care au deschis agenda evenimentelor de sâmbătă, 6 octombrie, defilând în PMAN sub acompaniamentul orchestrei de muzică populară a fraților Advahov, Zinaidei Julea, Surorilor Osoianu, și al ansamblului „Crenguța de Iedera" și Maria Iliuț.

La a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului au fost organizate 60 de standuri cu peste 1000 de vinuri, 20 de ansambluri etno-folclorice și interpreți care vor evolua pe scenă. De asemenea, 4 zone tematice ce vor găzdui master-classuri despre arta de a savura vinurile, un târg de meșteșugărit, master-class de dans popular, și și-a început activitatea „Școala Vinului", unde experții Oficiului Național al Viei și Vinului  au împărtășit publicului regulile consumului corect și moderat al vinului Moldovei, lansări de carte și multe alte activități, menite să pună în valoare tradițiile acestei țări. De asemenea, numeroase vinării au organizat evenimentele proprii la care așteaptă vizitatori din țară și de peste hotare.

Începând cu ora 16.00 pe scenă urcă ansamblurile etno-folclorice „Plăieșii", „Surorile Osoianu", „Geto-Dacii" și „Vatra Nemului". Prima zi a sărbătorii va culmina cu un concert grandios, susținut de Nelly Ciobanu, „Brio Sonores", formația „DoReDos" și „Vally Boghean Band".

Târgul Meșterilor Populari, Școala Vinului și un concert grandios, în cea de-a doua zi a sărbătorii

Programul cultural al zilei de duminică va debuta cu un show al Baletului Național „JOC" și un program muzical de la DJ Marcus Lawyer. Oaspeții care nu au reușit să ajungă la Școala Vinului în prima zi a sărbătorii, o pot face în cea de-a doua. Orarul este identic și include: degustări de vinuri IGP din soiuri indigene și divinuri, introducere în profesia de somelier, master-class cu Roata Aromelor și lansări de carte și reviste tematice.Vizitatorii sunt îndemnați să treacă pe la Târgul Meșterilor Populari și să intre în Curtea Țărănească. Tot duminică se va acorda și premiul „Polobocul de Aur", pentru cele mai bune vinuri de casă. Își continuă activitatea Zona Artiștilor și concursul „Duelul Fanfarelor".

În după-amiaza zilei de duminică, pe scenă vor urca Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei" și colectivele etno-folclorice „Ștefan Vodă", „Romanița" și „Cavalerii Armoniei". Ziua Națională a Vinului 2018 se va încheia cu un concert susținut de interpreții authoni Vitalie Dani, Geta Burlacu, Natalia Gordienco și formațiile „Akord" și „Ethno Republic".

Pentru a explora din plin standurile vinifacatorilor, în căutarea celor mai memorabile experiențe olfactive și gustative, legate de Vinul Moldovei, nu ezita să procuri „Carnetul degustătorului", care include un pahar ecologic, degustarea a 11 vinuri diferite și a unui vin favorit, două bilete de călătorie pentru transportul public și reduceri de 20% la articolele promoționale „Wine of Moldova". Biletul este valabil timp de două zile și poate fi achiziționat la prețul promoțional de 150 de lei până în data de 6 octombrie și la preț de 200 de lei în zilele de 6 și 7 octombrie.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru", „Valul lui Traian", „Ștefan Vodă", „Divin", cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Turiștii au ocupat toate hotelurile din Chișinău

În anul 2018, numărul turiștilor a crescut în asemenea măsură, încât nu mai ajung locuri în hoteluri pentru aceștia. Pentru oaspeți nu contează deja nici confortul, nici prețurile, ei sunt dispuși să accepte orice pentru a putea participa la sărbătoare.
Managerii hotelurilor au confirmat că pentru zilele în care va avea loc sărbătoarea au fost rezervate practic toate locurile. Au mai rămas foarte puține libere. Mai mult decât atât, 97 la sută dintre camerele celor mai luxoase hoteluri din Chișinău sunt deja ocupate.
În unele hoteluri, oaspeții se vor bucura și de anumite bonusuri: degustare de vinuri, fructe autohtone de sezon, bilete gratuite pentru vizitarea vinotecilor, concerte improvizate în restaurante, excursii etc.

De la Chișinău la Snagov, România

Pitorescul eveniment de la Snagov a fost amplificat de evoluția Bunicii, celebra parteneră de scenă a formației Zdob şi Zdub.

Festivalul Vinului Moldovei este primul eveniment dedicat tradițiilor vinificației, muzicii şi culturii Republicii Moldova care are loc în ţara noastră, la Lagoo — Snagov.
Ziua Națională a Vinului

Organizatorii au pregătit o grămadă de atracţii pentru vizitatori. Este vorba despre degustări de vinuri de la crame renumite, nu mai puțin de 20 la număr, preparate culinare tradiţionale, concerte, ateliere pentru copii şi părinţi, zonă de joacă pentru cei mici, dar şi seminarii dedicate vinului.

Sloganul „Creat pentru a fi savurat" vorbeşte despre vinul Moldovei, gastronomie, muzica de peste Prut şi despre acest festival care se desfăşoară la poalele pădurii, pe malul lacului, se arată pe pagina oficială a Zilei Naţionale a Vinului.

 

Lasă un comentariu