Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Bănci din beton construite la imprimanta 3D vor fi instalate în această primăvară în Chișinău

Bănci din beton construite la imprimanta 3D vor fi instalate în această primăvară în Chișinău

22 Martie 2019 - 

25 de bănci din beton tipărite la imprimanta 3D vor fi instalate în această primăvară pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Chișinău. Băncile sunt produse cu sprijinul proiectului „Orașe Verzi Durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Băncile sunt create după formula 3 în 1 și au în structura lor încorporate următoarele elemente: scaun pentru recreere, ghiveci pentru flori și urnă de gunoi. Băncile sunt produse după o metodă inovativă – construcție de beton creată prin imprimare 3D, se menționează într-un comunicat de presă al PNUD. Imprimanta aplică stratificat amestecul de mortar prin duze speciale. Această tehnică asigură crearea mobilierului urban de orice formă, reduce timpul și costurile de construcție. 

Potrivit directorului executiv 3D Stroy SRL, Elena Meseaț, calculatorul dirijează printr-un software munca imprimantei. Prin această tehnologie asigurăm uniformitatea procesului și varietatea formelor. Procesul este automatizat, singura intervenție umană având loc doar la încărcarea periodică a sistemului de alimentare cu mortar. Tiparul unei bănci durează până la 8 ore. 

Compania este câștigătoarea unei competiții de granturi lansate în 2018 de PNUD, care vine să susțină soluţiile noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. 

„Ne dorim dinamizarea iniţiativelor inovative care răspund provocărilor urbanizării, sporesc confortul oamenilor şi produc totodată un impact pozitiv asupra mediului ambiant”, a declarat Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova” se desfășoară în perioada 2018-2022 și are un buget total de 2,72 milioane de dolari.

Lasă un comentariu