Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Primăria municipiului Chișinău mai are trei viceprimari

Primăria municipiului Chișinău mai are trei viceprimari

27 Noiembrie 2019 - 

Candidaturile Ingăi Ionesii, Angelei Cutasevici și a lui Ilie Ceban la funcția de viceprimar al capitalei au fost promovate. Pentru fiecare au votat 27 de consilieri municipali, relatează IPN.

 

Inga Ionesii va fi responsabilă de atragerea investițiilor. CMC i-a dat votul în lipsa acesteia. Inga Ionesii este ambasadoare în Estonia și urmează să-și încheie în curând mandatul. Primarul Ion Ceban a precizat că Inga Ionesii mai mare câteva responsabilități în afara țării, este președintele Galei Ambasadorilor. După 13 decembrie, va reveni în țară și incompatibilitatea cu funcția de viceprimar va dispărea. Inga Ionesii a pregătit strategia de dezvoltare instituțională a municipiului Chișinău, pe o perioadă de trei ani, pe care o va prezenta când va reveni. Primarul i-a asigurat pe consilieri că o vor aprecia.

Angela Cutasevici va fi responsabilă de domeniul social și educație. Ea a fost întrebată de reprezentanta asociației „Părinții Solitari”, Ala Revenco, cum va rezolva problema colectării taxelor ilegale în învățământ. Angela Cutasevici i-a răspuns că există o strategie sectorială anticorupție aprobată, iar primul lucru pe care îl va face este să vadă  în ce mod această strategie este racordată la municipalitate. Apoi, împreună cu alte entități, va decide cum să combată fenomenul. Angela Cutasevici mai spune că soluția problemei trebuie căutată și în părinții care încurajează fenomenul corupției în școli.

Ilie Ceban va fi viceprimar responsabil de domeniul juridic. Anterior, în prezentarea sa, Ilie Ceban a declarat că a activat în ultimii zece ani în calitate de avocat, are experiență bogată în conlucrarea cu cetățenii și prestarea serviciilor juridice. La fel, a lucrat în cadrul mai multor companii, fiind responsabil de domeniul juridic.

Primarul general, Ion Ceban, le-a transmis viceprimarilor numiți în funcție că profesionalismul și competența lor trebuie să fie pusă în capul activității. Primarul le-a recomandat ca să fie receptivi față de fiecare consilier, cetățean sau șef de direcție. Primarul a asigurat consilierii că are că are deplină încredere în viceprimari, aceștia nu au afiliere politică și au fost selectați în baza meritocrației, profesionalismului și competențelor pe care le au.

Corneliu Pântea, consilier PUN, l-a contrazis, spunând că selecția candidaților la funcția de viceprimar a fost făcută pe criterii politice. „Doi sunt ai PSRM și doi ai PDM”, a declarat Corneliu Pântea.

La ședința CMC din 20 noiembrie, Inga Ionesii, Angela Cutasevici și Ilie Ceban nu au acumulat suficiente voturi pentru a fi promovați în funcție. Atunci viceprimar a fost ales doar Victor Chironda, care gestionează domeniul planificării urbane. Pentru Victor Chironda au votat 41 de consilieri.

Lasă un comentariu