Evenimentul zilei

Ma05262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Chisinau Protest în fața Președinției ! / GALERIE FOTO

Protest în fața Președinției ! / GALERIE FOTO Recomandat

23 Ianuarie 2020 - 

Mișcarea Politică UNIREA a organizat astăzi un protest în fața Președinției, în care participanții au ținut un minut de reculegere, în memoria victimelor omorurilor și altor acte de violență, care au avut loc ultima perioadă. Oamenii au adus candele, pe care le-au lăsat sub fotografiile cu acestea, iar Liberalul Dorin Chirtoacă a făcut apel către autorități, carărora le-a  cerut implicare în situațiile create.

 

Chirtoacă a condamnat atitudinea lui Igor Dodon, care, potrivit liberalului, „în loc să ofere suport familiilor și să dea dovadă de prezență, pleacă în vacanțe de lux”.

Astfel, mișcare politică UNIREA, insistă ca în condițiile în care s-a agravat infracționalitatea juvenilă, soldată cu acte grave de violență, autoritățile să întreprindă următoarele acțiuni, anunțate de Chirtoacă:

„1. Rechiziționarea tuturor armelor albe și a armelor deținute fară acte corespunzătoare. Verificarea tuturor deținătorilor legali de arme, a stării psihologice a acestora, a regimului păstrării armelor.

2. Obligarea tuturor instituțiilor statului, autorităților publice, agenților economici și a tuturor celorlalte entități juridice să verifice situația în cadrului entităților lor sub aspectul existentei / descoperii riscurilor care țin de comiterea de infracțiuni: persoane din grupe de risc, informații cu privire la comportament periculos etc și raportarea în scris a situației la secția de politie la care sunt arondați.

3. Obligarea tuturor părinților, a îngrijitorilor legali să verifice situația copiilor avuți la întreținere pentru aflarea informațiilor legate de persoane, în special tineri și copii, care s-au manifestat agresiv sau prezinta risc sub aspectele menționate mai sus.

4. Verificarea de către părinți / îngrijitori a tuturor conturilor copiilor de pe rețelele de socializare, a e-mail-urilor, a telefoanelor, pentru aflarea informațiilor relevante care tine de consumul de alcool, consumul de droguri, fumat, comportament degradant și violent, utilizarea limbajului licențios. Ștergerea tuturor profilurilor false și ascunse. Monitorizarea situației de mai departe.

5. Verificarea de către asistenții sociali a și politiei a modului în care comunicarea dintre tineri și copii în spațiul public și virtual revine în parametrii unor discuții conforme, fară instigare la ura, la crima, fară amenințări, limbaj licențios.

6. Verificarea de către politie a tuturor familiilor și persoanelor vulnerabile, care s-au manifestat anterior în mod agresiv, au comis violenta în familie sau comunitate, consuma alcool etc.

7. Patrularea de către politie a locurilor unde tinerii se aduna, se distrează. Întreruperea activității localurilor de noapte (cluburi, baruri discoteci) pentru a face anunțuri de avertizare a tinerilor asupra neadmiterii violentei, a consumului în exces de alcool, a consumului de droguri. Expunerea masurilor care urmează a fi luate de politie, comunicarea numerelor de telefon și a datelor de contact relevante.

8. Efectuarea săptămânală de ore de educație civica, în scoli, colegii, universități etc, pentru atragerea atenției asupra situației extreme în care se afla RM, aflarea informațiilor privind persoanele care prezinta risc, prezentarea informațiilor relevante cu privire la crimele deja comise și consecințele lor, aplicarea, cu prioritate și la toate nivelurile, a metodelor specifice se diminuare și prevenire a delincventei juvenile.

9. Obligarea MAI și MAPN să efectueze verificarea tuturor recruților ai angajaților sub aspectul punerii în aplicare a masurilor descrise mai sus.

10. Prezentarea unui raport complet al autorităților la 1 martie, asupra evoluției situației la toate subdiviziunile menționate, precum și în întreagă societate”.

Amintim că Partidul Democrația Acasă (PPDA), Partidul Liberal (PL), Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidul Uniunea Salvați Basarabia (USB) sunt cele cinci formațiuni care au constituit mișcarea politică „Unirea”. Liderii partidelor au semnat un acord în acest sens în 15 ianuarie curent.

 

Lasă un comentariu