Evenimentul zilei

Vi06222018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara La Alcedar, Șoldănești, „un verde ne vede”: Elevii de aici vin cu soluţii pentru o școală ce consumă doar energie verde

La Alcedar, Șoldănești, „un verde ne vede”: Elevii de aici vin cu soluţii pentru o școală ce consumă doar energie verde

16 Mai 2017 - 

Elevii gimnaziului din Alcedar, raionul Șoldănești, vin cu soluții ingenioase pentru o școală cu consum zero de energie fosilă. Inițiativele elevilor au fost prezentate într-o lecție publică în cadrul cursului opțional „Surse de energie regenerabilă”, lansat de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană. 

„Am văzut că în Uniunea Europeană, de exemplu în Germania, există localități întregi care își generează propria energie din surse regenerabile, iar surplusul îl vând altor consumatori. Sunt convinsă că acest lucru este posibil și în Moldova, unde nu avem gaze și cărbune proprii, însă avem un potențial enorm de biomasă, soare și vânt suficient”, spune  Mădălina Cazacu, elevă a clasei IX-a, care a prezentat un proiect de clădire școlară ce utilează doar energia verde. 

În cadrul lecției, elevii au prezentat argumente în favoarea energiei din surse regenerabile și machete de sisteme de producere a energiei verzi, elaborate de ei în echipă cu profesorii școlii. Lecția a fost moderată de Aurelia Șveț, membră a echipei de autori ai ghidului pentru profesori și a manualului „Surse de energie regenerabilă”. 

Cursul opțional a fost elaborat la inițiativa Proiectului Energie și Biomasă și testat, inițial, în cele 127 de școli care au trecut la încălzire pe biomasă în perioada 2011-2014. Ulterior, inițiativei i s-au alăturat alte 370 de școli din țară și peste 21 de mii de elevi din clasele gimnaziale au studiat „Sursele de energie regenerabilă”, se arată într-un comunicat de presă al PNUD. 

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane de euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane de euro) şi PNUD (560.000 de euro).

 

Lasă un comentariu