Evenimentul zilei

Joi10182018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara LIVE: Președintele AN „Copyright” susține o conferință de presă privind amenințările și șantajul din partea conducerii AGEPI

LIVE: Președintele AN „Copyright” susține o conferință de presă privind amenințările și șantajul din partea conducerii AGEPI

13 Noiembrie 2017 - 

 Liviu Știrbu, președintele AN „Copyright” și avocatul Alexandru Melnic, susțin o conferință de presă cu tema „Acțiunile penale de șantaj și amenințări ale dnei Lilia Bolocan, directorul AGEPI, cu scopul de a favoriza ilegal un operator de telefonie mobilă”.

Media

 

Decizia Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), prin care agenții economici care produc sau importă echipament și suporturi materiale utilizate la reproducerea în scopuri personale a operelor publicate legal nu vor mai achita remunerație compensatorie, aduce prejudicii materiale statului și încalcă drepturile de autor. Despre aceasta a declarat președintele asociației obștești Asociația Națională „Copyright”, compozitorul Liviu Știrbu, luni, 13 noiembrie, la o conferință de presă la IPN.

Liviu Știrbu spune că directorul AGEPI, Lilia Bolocan, apără în acest caz interesele businessului, nu drepturile autorilor. Compozitorul afirmă că directorul AGEPI personal a cerut ca „Copyright” să-și retragă cererile prin care a dat în judecată un agent economic care nu este disponibil să achite remunerația.

„Copyright” a cerut de la AGEPI să argumenteze decizia, dar nu a fost mulțumită de răspuns. „Toate argumentele se limitau că doamna Lilia Bolocan personal își asumă responsabilitatea pentru tot ce va urma și toate argumentele vor veni pe urmă. Pentru noi nu este clar de ce aceste argumente nu pot fi expuse pe loc”, a remarcat compozitorul. Liviu Știrbu susține că situația este inadmisibilă din punct de vedere legal și economic.

Oleg Gutium, membru al Consiliului de administrație „Copyright”, a spus că este o situație fără precedent și că s-au adresat cu plângeri în mai multe instanțe de drept. „Așteptăm răspuns. Am scris scrisoare și premierului. Așteptăm răspuns și de la AGEPI la cererea prealabilă să ne ofere decizia motivată. Pentru că ceea ce este publicat în Monitorul Oficial nu este bine argumentat”, a spus Oleg Gutium.

Într-un comunicat de presă difuzat la sfârșitul săptămânii trecute de către AGEPI, se spune că achitarea remunerației compensatorii pentru reproducerea operelor în scopuri personale și reproducerea reprografică de către biblioteci, arhive și alte instituții a provocat în numărate rânduri opinii contradictorii. AGEPI va desemna o organizație de gestiune colectivă cu dreptul de a colecta o atare remunerație compensatorie, iar titularii de drepturi își vor primi remunerația cuvenită.

 

 

Lasă un comentariu