Evenimentul zilei

Sam10202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara Gata cu șpaga la vamă! Serviciul vamal a lansat o campanie anticorupție

Gata cu șpaga la vamă! Serviciul vamal a lansat o campanie anticorupție

11 Decembrie 2017 - 

O campanie cu genericul „Stop corupția - Integritatea are prioritate” a fost lansată de către Serviciul Vamal la punctul de trecere al frontierei Leușeni. Scopul  prioritar al acesteia este de a spori nivelul de conștientizare a efectelor negative ale corupției asupra climatului investițional și de afaceri, precum și repercusiunile asupra imaginii instituționale și de țară per ansamblu. Între altele, este vorba de instalarea bannerelor în șapte puncte de trecere a frontierei (Leușeni, Chișinău, Otaci, Sculeni, Tudora, Cahul, Criva), precum și distribuirea a 20 de mii de semne de carte și pliante.

Campania se desfășoară în cadrul proiectului finanțat de UE „Asistență la Implementarea Misiunii Înalților Consilieri UE în Republica Moldova”. 

În discursul său de deschidere, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menționat: „Combaterea acestui flagel presupune, în primul rând, o schimbare a percepțiilor generale despre fenomenul corupției și caracterul distructiv al acesteia.  Iată de ce îi acordăm prioritate integrității, care, pentru sistemul vamal înseamnă dezvoltare, modernizare, transparență, profesionalism și eficiență. Totodată, integritatea este unul dintre elementele indispensabile pentru asigurarea unei bune funcționalități instituționale, bazate pe principii de bună guvernare”.

Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, a subliniat faptul că, pe parcursul anului curent, capacitatea instituțională și integritatea Serviciului Vamal au fost consolidate, iar procedurile de control vamal au fost simplificate. Cu toate acestea, în pofida progreselor înregistrate în acest sector în vederea modernizării instituției, sunt încă necesare îmbunătățiri, inclusiv abordări inovatoare și echipamente de supraveghere.

Misiunea Înalților Consilieri UE este un proiect finanțat de către Uniunea Europeană. Perioada de implementare a acestuia este 2016–2019. Instituțiile beneficiare includ Oficiul primului-ministru, Parlamentul, Cancelaria de Stat, mai multe ministere, Banca Națională, Consiliul Suprem de Securitate, Procuratura Generală, Serviciul Vamal, Centrul Național Anticorupție, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Misiunea Înalților Consilieri UE este o echipă care constă din 21 de experți angajați în Republica Moldova cu obiectivul principal de a acorda suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme, în speță, asistență în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), precum și de a asigura următoarele acțiuni post-liberalizare a regimului de vize, relevă serviciul de presă VAMA. 

 

Lasă un comentariu