Evenimentul zilei

Mie10242018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Actualitate Din tara Sfântul Vasile cel Mare, vestit de cete de urători în toate satele

Sfântul Vasile cel Mare, vestit de cete de urători în toate satele Recomandat

13 Ianuarie 2018 - 

Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul iulian îl sărbătoresc duminică, 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareei, unul dintre cei mai mari sfinţi ierarhi ai Bisericii creştine. 

În ajunul Sfântului Vasile cel Mare, la 13 ianuarie, copii umblă cu uratul prin sat, iar a doua zi merg cu semănatul şi gospodarii le dau daruri, bomboane, turte, nuci, covrigi, colăcei şi bani. În ziua de 14 ianuarie, pe stil vechi, se sărbătoreşte Anul Nou.

După Sfânta Liturghie, care se oficiază de dimineaţă, se face Tadeul pentru noul an, iar preotul seamănă credincioşii cu seminţe de grâu sau porumb, dorindu-le sănătate şi prosperare în noul an.

Vasile cel Mare a ajuns sfânt încă în timpul vieţii, datorită acţiunilor sale filantropice. Se consideră că Sfântul Vasile cel Mare a pus bazele asistenţei sociale prin înfiinţarea vasiliadelor, un prototip al orfelinatelor şi spitalelor, unde erau îngrijiţi copiii şi bolnavii.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de zece ori pe ani, de sărbătorile împărăteşti şi în duminicile din Postul Mare.

Lasă un comentariu